Búrka Ciarán ochromila západnú Európu. Vyžiadala si obete, vo Francúzsku namerali rýchlosť 207 kilometrov za hodinu

2.11.2023 15:42 , Aktualizované: 2.11.2023 15:52

Strom vyvrátený búrkou vo štvrtok zabil mladú ženu na kopci Rammelsberg v severnom Nemecku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hasičský zbor v dolnosaskom meste Goslar.

Žena bola na vyše 600 metrov vysokom vrchu Rammelsbergu v sprievode svojich dvoch detí a manžela, keď jej padajúci strom spôsobil smrteľné zranenia. Záchranárom sa ju nepodarilo oživiť.

Podľa nemeckých hasičov je búrka, v Nemecku známa pod názvom Emir, výrazne silnejšia, než sa očakávalo.

Výstrahy v Holandsku a Belgicku

Holandská meteorologická služba vydala druhý najvyšší stupeň výstrahy, oranžový, pre juhozápadnú provinciu Zeeland a regióny na pobreží Severného mora. Meteorológovia tam očakávajú nárazy vetra do 110 kilometrov za hodinu. Niektoré školy v oblasti zostali preventívne zatvorené.

Strom vyvrátený búrkou Ciarán zabil jednu osobu v meste Venray na juhovýchode Holandska, uviedla miestna polícia na sieti X. Na viacerých ďalších miestach padajúce stromy zranili ľudí vrátane jednej ženy v Haagu. Na iných miestach padajúce konáre a stromy zasiahli cyklistov.

V Belgicku došlo k podobnému incidentu, keď strom v parku v meste Gand spadol na dvoch ľudí a jedného z nich usmrtil. Druhý mal zlomenú nohu, uviedla dnes miestna polícia podľa novín Le Soir, ktoré informovali, že muž bol už mŕtvy, keď prišli záchranári.

Obeť vo Francúzsku, domácnosti bez prúdu

Vo Francúzsku v dôsledku búrky zomrel jeden človek, jeden je ťažko zranený a 15 ďalších je ľahko zranených. Takmer milión domácností zostáva bez elektrickej energie.

Búrka Ciarán najviac zasiahla pobrežný a najzápadnejší francúzsky departement Finistère, kde bola podľa BFMTV pri pobreží zaznamenaná 21 metrov vysoká vlna. V Breste - najväčšom meste departementu - vietor v noci na dnes strhol žeriav, ktorý rýchlosťou 156 kilometrov za hodinu prekonal 36 rokov starý rekord.

Ciarán má zatiaľ jednu obeť vo francúzskom departemente Aisne, strom tam spadol na nákladné auto a vodič nehodu neprežil, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na hasičov.

Meteorológovia uvádzajú, že nárazy vetra v Bretónsku na severozápade Francúzska dosiahli v noci na dnes miestami rýchlosť až 207 kilometrov za hodinu. Minister vnútra Gérald Darmanin varoval, že búrka sa ešte neskončila.

Britský poštár čakal na záchranu hodiny

Očakáva sa, že búrka na britských ostrovoch Guernsey a Jersey v Lamanšskom prielive neďaleko Francúzska bude najhoršia za posledných 36 rokov, uvádza BBC. Meteorológovia namerali na Jersey nárazy vetra s rýchlosťou až 167 kilometrov za hodinu a na Guernsey 124 kilometrov za hodinu. Podobne silný vietor fúka aj v okolí Doveru.

O príbehoch, ktoré búrka priniesla, informujú aj britské médiá. V Somersete čakal poštár uväznený medzi prúdmi vody celé hodiny, kým ho zachránili. Obyvateľ karavanu v Kente len o vlások unikol smrti, keď konár stromu prerazil strechu jeho príbytku a skončil len pár centimetrov od nej, informuje spravodajská stanica BBC. Čoraz častejšie sa vyskytujú aj prípady ľudí, ktorým vietor doslova strhol strechu z hlavy.

V Španielsku na ženu spadol strom

Silný vietor najmä na pobreží fúkal v dôsledku búrky aj v španielskej Galícii. Na severe Španielska dochádza k výpadkom elektrickej energie a popadané stromy narušili železničnú dopravu, informuje agentúra AFP. V centre Madridu zomrela 23-ročná žena, keď na ňu na priechode pre chodcov spadol strom, informuje El País. Tlačová agentúra ANSA varuje, že búrka by mohla večer zasiahnuť severné Taliansko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok