Drogy v automatoch sú problém. Člen Hlasu podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru

2.11.2023 16:24

V obchodných centrách sú verejne dostupné drogy s látkou HHC, HHC-P, ktorá spôsobuje stav eufórie. V posledných týždňoch médiá poukázali na viacero intoxikácií. Išlo o maloleté osoby.

Po akých drogách siahajú Slováci? Z prieskumu vychádza, že takmer štvrtina má skúsenosti s marihuanou
Foto: TASR (Ilu)

Prípady intoxikácie detí

„Po svedectvách niekoľkých ľudí, ktorých deti mali túto nemilú skúsenosť a odvysielaní mnohých reportáží som sa rozhodol ešte pred návrhom na zmenu zákona konať. Podal som trestné oznámenie na neznámeho páchateľa najmä v súvislosti s šírením a predajom návykových a psychotropných látok," píše v tlačovej správe poslanec za Hlas-SD Igor Šimko. Jeho cieľom je zakázať automaty s touto látkou celoplošne.

Umelá kópia marihuany

Droga v automatoch je polosyntetický kanabinoid. Z hľadiska zákona je v šedej zóne, no nejedná sa o látku, teda nie je na zozname zakázaných látok.

Svojou štruktúrou sa snaží umelo napodobniť THC. Má psychoaktívne účinky pôsobiace na centrálny nervový systém. Po jej užití sa človek cíti uvoľnenejšie a ovplyvňuje aj náladu.

Drogu môže kupovať ktokoľvek

Automaty si neoverujú vek kupujúceho a sú verejne dostupné. Výrobcovia obchádzajú zákon umiestňovaním informácie na obale. Podľa etikety sú výrobky určené na zberateľské účely, nie na spaľovanie. V praxi je to však spaľovaná droga, ktorá má človeku spôsobovať euforický stav.

Rodičovské hľadisko poslanca

Jedna z hlavných pohnútok poslanca je jeho rodičovský postoj:„Ako rodič vnímam tento problém o to citlivejšie, pretože nechcem aby z dospievajúcej generácie vyrastali drogovo závislí. Dnes je to HHC/P, zajtra iné, neskôr tvrdé drogy a nakoniec je z mladého človeka s budúcnosťou len bezprízorná troska,“ dodal Šimko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok