Telegramový profil, ktorý pred voľbami šíril falošnú nahrávku, má blízko k Harabinovi. Toto zistili investigatívci

2.11.2023 11:34

Predseda PS Michal Šimečka a novinárka Monika Tódová sa o manipulácii volieb nikdy nerozprávali. Napriek tomu na internete kolovalo video, ktoré ich malo usvedčiť. Ukázalo sa však, že ide o falošný deepfake. Informovalo o tom Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Harabin nevyhral, súd zamietol jeho sťažnosť na prezidentské voľby
Foto: TASR/Jaroslav Novák

V umelo vytvorenom zmanipulovanom - takzvanom deepfake videu - vidieť statický obraz novinárky a politika. Zvuková stopa je nekvalitná a už na prvé počutie nepôsobí autenticky, a tak sú slová prepísané aj v titulkoch. Predseda Progresívneho Slovenska nahrávku označil za „kolosálnu, očividnú hlúposť“.

Ide o deepfake

Nepravosť videa potvrdil aj analytik portálu investigace.cz Josef Šlerka. „Či vzniklo tak, že ho niekto načítal a potom sa pomocou umelej inteligencie doupravovalo alebo niekto natrénoval umelú inteligenciu a následne z toho vytvoril audio súbor, to sa nedá povedať,“ uviedol. 

„Zatiaľ neexistuje skutočne účinný, dostupný a predovšetkým spoľahlivý nástroj na detekciu obsahu vytvoreného umelou inteligenciou, od zvuku cez video až po fotografie,“ doplnil aj analytik a novinár Michael Colborne.

Vystopovanie cesty deepfake videa je veľmi náročné

Fakt, že sa v začiatkoch objavilo na telegrame, jeho analýzu sťažuje. Zo zistení ICJK.sk vyplýva, že falošné video začal šíriť účet Štefana Harabina na Telegrame. Nebol však prvý.

Prevzal ho od účtu s menom Gabika Ha. Keďže ide o skrytý súkromný účet, stopa po začiatku šírenia videa sa tu končí. Štefan Harabin neodpovedal na otázku, či ide o účet, ktorý by, kvôli podobnosti mien, mohol byť spájaný s jeho manželkou Gabrielou Harabinovou.

Pacienta nula nemôžeme určiť

Josefa Šlerka, vedúci Štúdií nových médií na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, hovorí o ťažkom určení pôvodcu videa. Ak ide o skupinu, dá sa vypátrať viac informácií ako v prípade skrytého osobného profilu - v tomto prípade ním je profil Gabika Ha, hovorí expert.

Narúšanie demokratických volieb

Šírenie manipulatívnych a falošných obsahov môže podľa expertov narušiť aj dôveryhodnosť demokratických volieb. Podľa nového prieskumu Stredoeurópskeho observatória digitálnych médií (CEDMO) sa falšovania volieb obávalo až 54 percent voličov naprieč celou slovenskou populáciou.

S témou možnej manipulácie volieb v kampani pracovalo aj niekoľko politických subjektov, osvojili si ju najmä strana Smer-SD a hnutie Republika, píše portál ICJK.sk.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok