Vojna na Ukrajine prechádza do novej fázy. Výhoda pre Rusov, pripúšťa Kyjev

2.11.2023 00:00

Vojna na Ukrajine prechádza do novej fázy pozičných bojov, ktoré sú výhodné pre Rusko. V príspevku pre časopis The Economist to uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

Ukrajina
Foto: TASR/AP (ilu)

Ako v prvej svetovej

Ukrajina podľa neho potrebuje nové vojenské schopnosti a technológie, aby priebeh vojny zvrátila vo svoj prospech.

"Vojna teraz prechádza do novej fázy: do toho, čomu vo vojenstve hovoríme 'pozičná' vojna so statickými a vyčerpávajúcimi bojmi, ako to bolo v prvej svetovej vojne," napísal Zalužnyj s tým, že Rusku to umožní obnovovať svoje sily a nakoniec ohroziť postavenie ukrajinskej armády aj samotného ukrajinského štátu.

Akokoľvek sú strely a delostrelecké granáty aj naďalej zásadné pre vedenie vojny, ukrajinská armáda podľa neho potrebuje získať kľúčové vojenské schopnosti a technológie, aby sa z tohto druhu vojny vymanila.

"Najdôležitejšie z nich je letectvo. Vzdušná kontrola je pre rozsiahle pozemné operácie nevyhnutná. Na začiatku vojny sme mali 120 bojových lietadiel. Z nich bola použiteľná iba tretina," uviedol Zalužnyj s tým, že ruské letectvo má napriek stratám nad ukrajinským naďalej prevahu.

Ukrajina zaostáva

Dôležité sú podľa Zalužného tiež účinné odmínovacie prístroje a prostriedky elektronického boja, ktoré sú kľúčom k víťazstvu vo vojne dronov. Aj v tomto ohľade podľa neho Ukrajina za Ruskom zaostáva. Vyzval tiež na to, aby Ukrajina zlepšila výcvik svojich vojakov a rozšírila kategórie občanov, ktorí môžu byť povolaní do armády.

Rusko začalo plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu vlani 24. februára. Hoci sa Ukrajincom odvtedy podarilo oslobodiť rozsiahle oblasti okolo Kyjeva, Charkova či Chersonu, Moskva stále ovláda približne 18 percent napadnutej krajiny, čiže 106 000 kilometrov štvorcových.

Rozsiahla ofenzíva, ktorú Kyjev začal v júni na juhu krajiny, doteraz zaostáva za očakávaním. Ukrajincom sa nepodarilo prelomiť Ruskom dôkladne vybudované obranné línie a frontovú líniu posunuli miestami len o niekoľko kilometrov. Koalícia niekoľkých západných krajín v auguste prisľúbila Ukrajine desiatky stíhačiek F-16, prvé by mali byť dodané na prelome roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok