Najnovšia simulácia vedcov priniesla prekvapivú teóriu. Asteroid nemusel byť príčinou vyhynutia dinosaurov

31.10.2023 08:18

Podľa počítačových simulácií následkov dopadu asteroidu, ktorý pred 66 miliónmi rokov zmenil podobu života na Zemi, dinosaury vyhubil prach. S odvolaním sa na belgickú štúdiu o tom informoval denník The Guardian.

dinosaury
Foto: Profimedia

Kataklizmatický dopad asteroidu Chicxulub s priemerom desať až pätnásť kilometrov na území dnešného polostrova Yucatán v Mexickom zálive vyhubil dinosaury. Presná povaha smrtiaceho úderu však vedcov zamestnáva už desaťročia, pričom za vinníkov sa považujú požiare, následné sadze, sopečné erupcie a obrovské množstvo síry.

Bilióny ton prachu

"Presné mechanizmy zabíjania", ktoré nasledovali po náraze, ale zostávajú nedostatočne pochopené, uviedli belgickí autori v článku uverejnenom v odbornom časopise Nature Geoscience. Vedci podľa nich venovali príliš málo pozornosti úlohe potenciálne biliónov ton prachu, ktorý sa dostal do ovzdušia po katastrofickej udalosti.

Sadze, síra a prach sú schopné blokovať slnko a prispieť ku globálnej zime, v ktorej sa stráca vegetácia, čo má ničivé následky pre živočíchy.

Simulácia

Na ďalšie skúmanie úlohy jednotlivých faktorov vedci uskutočnili simulácie dávnej klímy, pričom zohľadnili merania jemných prachových častíc zozbieraných z miesta v Severnej Dakote, kde sa usadila vrstva prachu vytvorená dopadom Chicxulubu.

Podľa simulácií by prach mohol zostať v atmosfére až 15 rokov po dopade asteroidu. Blokovaním slnečných lúčov mohli miliardy ton týchto prachových častíc zastaviť fotosyntézu na takmer dva roky a ochladiť planétu až o 15 stupňov Celzia.

Prach, ktorý vznikol z rozomletej žuly a iných hornín v mieste dopadu, "s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil posledné masové vymieranie, pretože narušil fotosyntetickú aktivitu," povedal Cem Berk Senel, výskumník z Kráľovského observatória v Bruseli v Belgicku. Podľa počítačových modelov by obnovenie fotosyntézy mohlo trvať dva roky.

Asteroid so silou miliardy jadrových bômb

Asteroid, ktorý zabil dinosaury, bol "apokalyptický", povedal Steve Brusatte, profesor paleontológie a evolúcie na Edinburskej univerzite, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

"Bol to najväčší asteroid, ktorý zasiahol Zem za poslednú pol miliardu rokov, a explodoval so silou viac ako miliardy jadrových bômb dohromady. Ale to nie je to, čo skutočne zabilo dinosaury a 75 percent ostatných druhov, ktoré vyhynuli," povedal.

Prach zablokoval Slnko

"To, čo skutočne spôsobilo ich zánik, bolo to, čo sa stalo potom, keď sa prach a nečistoty z dopadu asteroidu dostali do atmosféry a zablokovali Slnko. Zem potemnela a na niekoľko rokov sa ochladila. Asteroid nezabil všetky dinosaury naraz, ale bol to skrytejší zabijak, ktorý spustil opotrebovaciu vojnu, ktorej výsledkom bola smrť troch štvrtín druhov," dodal Berk Senel.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok