Hlavné správy prehrali súd. Dezinformačný web žaloval projekt Konšpirátori.sk za poškodzovanie povesti

Súd v Bratislave rozhodol. Obžaloba webu Hlavné správy neprešla v pojednávaní a bola zamietnutá. Dezinformačný web žaloval projekt Konšpirátori.sk za údajné poškodzovanie dobrej povesti tým, že ho zaradili na zoznam problematických stránok. Projekt o tom informoval na blogu Denníka N.

Facebook vedie boj proti antivaxerom, chce mazať hoaxy
Foto: TASR/AP

Podľa blogu na webe Denníka N odznel prvý verdikt zo súdu s dezinfowebmi. Ako uviedol predseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk Ján Urbančík, "úspech v šikanóznom spore s Hlavnými správami je potvrdením toho, čo tvrdíme od začiatku: že kritizovať dezinformačné weby je legitímne a v poriadku. Sme radi, že súd po rokoch rozhodol tak, ako sme očakávali. V slušnej spoločnosti totiž takýto spor ani nemohol dopadnúť inak."

Hlavné správy sa dostali na zoznam stránok, ktoré majú obsahovať klamlivý a konšpiračný obsah. Výber slúži pre verejnosť, ale aj firmy na zakázanie reklamy na ich stránkach.

"Dúfame, že toto rozhodnutie si všimnú aj ďalšie dezinformačné weby z nášho zoznamu, ktoré sa tak rady zaštiťujú slobodou slova, no pritom by ju nám najradšej upreli. Takýmito žalobami však iba oberajú o čas nielen nás, ale aj súdy," doplnil Urbančík.

Vyjadrenie advokáta

Tomáš Kamenec z Advokátskej kancelárie Paul Q, ktorá projekt Konšpirátori.sk v súdnom konaní zastupuje, tvrdí, že ide o precedentné súdne rozhodnutie.

Potvrdil aj to, že v demokratickej spoločnosti je dôležité, aby sa hovorilo o šírení dezinformácií a hoaxov. "Je vo vitálnom záujme Slovenska chrániť demokraciu aj kritikou tých, ktorí sa v záujme vlastných ambícií alebo v službe cudzím záujmom neštítia otravovať mysle ľudí klamstvami a nenávisťou," dodal Kamenec.

Odsúdenie prispievateľa Hlavných správ

Ruský špión Bohuš Garbár z Hlavných správ dostal za vyzvedačstvo a korupciu podmienku a peňažný trest 15-tisíc eur.

Predpokladom na uzavretie dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a ním bolo priznanie viny, vzdania sa práva na súdny proces a možnosti odvolať sa voči rozsudku.

Odsúdený pôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok