Generál, ktorý kritizoval Fica, odišiel do výslužby. Prezidentka Čaputová sa rozlúčila s veliteľom pozemných síl

26.10.2023 15:29

Prezidentka Zuzana Čaputová sa ako hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR rozlúčila s generálmajorom Ivanom Pachom. Ten odchádza do výslužby z funkcie veliteľa pozemných síl OS SR.

Generálmajor Ivan Pach rozlúčky s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Bratislava 26.10.2023
Foto: TASR/Dano Veselský

Zastal sa vojakov

V posledných týždňoch sa dostal do povedomia verejnosti kritikou vyjadrení Roberta Fica na adresu armády a vojakov. „Pán poslanec Fico, v žiadnej vyspelej krajine si politickí reprezentanti nedovolia dehonestovať vlastné ozbrojené sily. Politickí reprezentanti týchto krajín sa svojimi ozbrojenými silami skôr pýšia,“ napísal vo svojom blogu. Veliteľ pozemných síl reagoval na Ficove vyjadrenia o vojakoch: „na Lešti sú stovky vojakov, ktorí sa tam hrajú na vojačikov a nemajú čo robiť, tak ich môžeme poslať na stráženie hraníc“.

Rozlúčka s dlhoročným veliteľom

„Vo vojenskej uniforme ste strávili viac než 44 rokov, už od čias stredoškolského štúdia. Zvyšovali ste si svoju kvalifikáciu doma i v zahraničí, aby ste sa stali uznávaným veliteľom a odborníkom v oblasti strategického plánovania,“ skonštatovala prezidentka, ktorá je zároveň hlavnou veliteľkou ozbrojených síl. Pachovi poďakovala za jeho službu vlasti. Zároveň vyzdvihla jeho pôsobenie v štruktúrach Severoatlantickej aliancie a vo funkcii veliteľa pozemných síl Ozbrojených síl SR.

Generál Ivan Pach s manželkou počas rozlúčky s hlavnou veliteľkou OS SR Zuzanou Čaputovou. Bratislava 26. 10. 2023 Foto: TASR/Dano Veselský Generál Ivan Pach s manželkou počas rozlúčky s hlavnou veliteľkou OS SR Zuzanou Čaputovou. Bratislava 26. 10. 2023

Celý život v uniforme

Generál Ivan Pach strávil v uniforme celý život a do výslužby odchádza po 44 rokoch služby našej krajine. Po absolvovaní Vojenskej VŠ vo Vyškove na Morave postupne vykonával viaceré štábne funkcie na štáboch armádneho zboru, brigády, veliteľstva pozemných síl a generálneho štábu. Pred ustanovením za veliteľa pozemných síl pôsobil štyri roky ako náčelník Štábu strategického plánovania, Generálneho štábu OS SR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok