Poľský biskup odstúpil kvôli škandálu v jeho diecéze, Vatikán hneď vyhlásil aj jeho nástupcu

ta3/CNN
26.10.2023 14:38

Vatikán prijal rezignáciu poľského biskupa, ktorý odstúpil po sexuálnom škandále. Prípad sa týka duchovných z jeho diecézy v juhopoľskom meste Sosnowiec.

Ilu
Foto: SITA/AP (ilu)

Pravdepodobný dôvod odstúpenia

Obvinenia, ktoré urýchlili biskupovu rezignáciu, súvisia so septembrovým incidentom, o ktorom široko informovali poľské médiá. Kňaz Tomasz Z. údajne hostil vo svojom byte niekoľko ďalších kňazov a prostitúta.

Zavolanému prostitútovi prišlo nevoľno a stratil vedomie. Bola privolaná sanitka, hoci zdravotníci spočiatku nemohli vstúpiť dovnútra a ošetriť obeť, kým nebola privolaná polícia.

Rezignáciu už prijali v Ríme

Vatikán prijal rezignáciu poľského biskupa, ktorý odstúpil po sexuálnom škandále. Prípad sa týka duchovných z jeho diecézy v juhopoľskom meste Sosnowiec.

Podľa poľskej štátnej tlačovej agentúry túto farnosť v posledných rokoch zasiahol rad škandálov, do ktorých boli zapletení kňazi pod vedením biskupa Grzegorza Kašaka.

Dôvod odchodu nešpecifikoval

V rozlúčkovom posolstve na webovej stránke farnosti tento týždeň Kaszak poďakoval farnosti za "úsilie a obetavosť pri budovaní cirkvi v Sosnovci", ale neuviedol dôvod svojej rezignácie.

Požiadal farníkov o odpustenie za svoje "ľudské limity" a dodal aj "ak som niekoho urazil alebo niečo zanedbal, veľmi sa ospravedlňujem".

Poverenie nového biskupa

Poľská apoštolská nunciatúra v utorok v tlačovej správe uviedla: "Svätý Otec František prijal rezignáciu biskupa Grzegorza Kaššaka zo služby biskupa v Sosnovci." Za jeho nástupcu vymenoval katovického arcibiskupa Adriana Galbasa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok