Drucker informoval o prioritách v školstve. Nutné je zabrániť odlivu mozgov

26.10.2023 14:44

Nový minister oznámil na tlačovej konferencií svoje priority. Venovať sa chce najmä zmene vzdelávania detí a žiakov na základných školách, tzv. kurikulárnej reforme.

Tomáš Drucker prevzal rezort školstva
Foto: TASR/Martin Baumann

Nie reformy, ale pokračovať v začatom procese

Tomáš Drucker informoval, že je nutné pokračovať v začatom procese zmien v školstve. „Neprichádzam na rezort s ďalšou reformou. Som manažér a naozaj mi záleží na tom, aby veci, ktoré fungujú, pokračovali a našou úlohou bude, aby sme správne implementovali kurikulárnu reformu,“ uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker.

Zabrániť odlivu mozgov

Minister ocenil zavedenie projektu s výkonnostnými zmluvami a dodal, že ak naozaj chceme, aby si študenti vyberali slovenské vysoké školy a neodchádzali do zahraničia, musia sa vysoké školy skvalitniť. Potrebné je tiež zamerať sa na vedu a výskum, ktoré by mali mať svoje miesto a boli orientované na výsledky a kvalitu.

Každé dieťa sa musí dostať k vzdelaniu

Za veľký problém Slovenska tiež považuje výsledok udržiavania generačnej chudoby v mnohých rómskych aj nerómskych komunitách. „Máme tu vylúčené mnohé skupiny detí, ktorým sa nedostáva predpoklad základného budúceho a kvalitného života, pretože nezvládajú základnú školskú dochádzku.“ Túto tému preto považuje za jednu zo svojich priorít.

Novým štátnym tajomníkom pre vedu, výskum a vysoké školstvo sa stal Róbert Zsembera, ktorý sa dlhé roky venuje manažmentu vysokého školstva. Štátnym tajomníkom pre šport sa stal Ján Krišanda.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok