Kríza vyriešená? Migranti by vraj mohli pomôcť slovenskej ekonomike

26.10.2023 13:31

Jeden z najväčších problémov Slovenska je zlý stav verejných financií. Migranti na slovenskom trhu práce môžu byť jedno z možných riešení, ako pomôcť ekonomike. Mohli by totiž obsadiť miesta s nedostatkom pracovnej sily. Vo štvrtok to na stretnutí s novinármi uviedol ekonomický analytik Tatra banky Tibor Lörincz.

Migranti na slovensko-poľskej hranici.
Foto: ta3/Peter Revús

Nedostatok pracovníkov

"Populácia starne, zahraniční pracovníci by tak moli obsadiť miesta, ktoré my nevieme, a mohli by pomôcť vyhladiť demografickú dieru. Boli by tiež prispievateľmi do štátneho rozpočtu," uviedol Lörincz s tým, že na Slovensku bolo v roku 2022 2,4 % cudzincov zo všetkých pracujúcich. V Českej republike bol tento údaj na úrovni 8,8 %.

Vláda by mala podľa odborníka tiež konsolidovať 6 % trvalých výdavkov, aby bol rozpočet na udržateľnej hodnote. Riešenie vidí odborník napríklad vo zvýšení daní či v prepúšťaní v štátnej a verejnej správe. Dôchodkový systém by vláda tiež mala nastaviť na udržateľnú úroveň. Analytik sa však obáva, že štát urobí presný opak.

Zanedbali sme situáciu

"Mali sme obdobie, keď to vyzeralo tak, že problém s verejnými financiami nebude taký veľký. Riešenie sme neurobili a začali sme byť rozšafnejší a problém sme posunuli. Také opatrenia, aké sme mali prijímať až v roku 2030, musíme prijať už dnes," vyjadril sa Lörincz s tým, že ratingové agentúry Moody's, Fitch majú pre Slovensko negatívny výhľad.

Zníženie ratingu pritom zvyčajne predraží dlh. Odborník upozornil na to, že finančné trhy sa už v súčasnosti správajú tak, ako keby malo Slovensko rating znížený. Zníženie pritom môže predražiť zdroje pre banky, čo následne predraží úverovanie, a tak sa spomalí ekonomika.

Rizikom pritom podľa analytika je, že štát si nebude vedieť požičať financie. Ak Slovensko nebude mať plán na konsolidáciu verejných financií, ktorý predstaví investorom, môže prísť o dlhopisy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok