Zámer Slovenska zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine konflikt ťažko zmení. Hlavným hýbateľom sú USA, uviedol Kremeľ

26.10.2023 12:43

Zámer novej slovenskej vlády zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine pravdepodobne konflikt nezmení, povedal vo štvrtok hovorca Kremľa pre agentúru AFP.

Novovymenovaný premiér Robert Fico hovoril o nulovej vojenskej pomoci Ukrajine. Podľa Kremľa však Slovensko zohráva len minimálnu úlohu pri dodávkach západných zbraní Kyjevu.

Hlavným motorom je USA

"Podiel Slovenska na dodávkach zbraní (Kyjevu) v skutočnosti nebol až taký veľký, a preto (rozhodnutie zastaviť vojenskú pomoc Bratislavy) sotva ovplyvní celý proces," uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov a následne opäť obvinil Spojené štáty, že svojou pomocou Ukrajine prilievajú olej do ohňa.

"Hlavným hýbateľom tohto procesu vôbec nie je Kyjev, ale Spojené štáty. Preto čím dlhšie budú USA prilievať olej do ohňa svojimi krokmi, svojou priamou účasťou v konflikte, tým dlhšie bude tento konflikt pokračovať. Ale aj tak nebudú schopné zmeniť priebeh udalostí. Rusko dosiahne svoje ciele," zdôraznil hovorca Kremľa podľa štátnej tlačovej agentúry TASS.

Nie sankciám

Fico sa proti vojenskej pomoci Ukrajine vyjadroval už pred septembrovými parlamentnými voľbami. Vo štvrtok sa zaviazal, že nebude hlasovať za žiadne sankcie voči Rusku, ak by poškodili aj Slovensko.

Slovensko bolo do nástupu novej vlády na čele s Robertom Ficom silným podporovateľom Ukrajiny, pomáhalo jej vojenskými dodávkami a bolo aj zástancom protiruských sankcií.

Zbrojárský priemysel

Ficov postoj znamená, že Slovensko je po Maďarsku druhou krajinou Vyšehradskej skupiny, ktorá odmietla dodávky zbraní na Ukrajinu.

Komentátori upozorňujú, že Ficov negatívny postoj k vojenskej pomoci Ukrajine by mohol paradoxne poškodiť slovenské zbrojárske fabriky, ktoré po chudobných rokoch zažívajú lepšie časy práve vďaka oživeniu dopytu po ich produkcii v dôsledku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. To sa týka aj vlajkovej lode slovenského zbrojárskeho priemyslu, samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa teraz vyrábajú pre Ukrajinu na základe komerčnej zmluvy.

Začiatkom augusta štátna spoločnosť Konštrukta-Defence odovzdala Ukrajine ďalšie dve samohybné húfnice Zuzana 2. Ide o prvé delostrelecké komplety z celkového počtu 16, ktorých výrobu financujú Dánsko, Nórsko a Nemecko. Podľa vtedajšieho vyjadrenia slovenského ministerstva obrany dostanú Ukrajinci všetky sľúbené slovenské húfnice do konca roka 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok