Polícia bude dohliadať, vy zvýšte pozornosť. Pri návšteve hrobov počas sviatkov sa držte týchto rád

Pri príležitosti blížiacich sa sviatkov polícia upozorňuje na zvýšenú pozornosť pri návšteve cintorínov. Vyhnete sa tak možným krádežiam, škodám či zraneniam. Policajti začnú hliadkovať od 28. októbra do 2. novembra 2023.

0a000002-abf5-178a_jpg0a000002-abf5-184b.jpg
Foto: Marko Erd

V súvislosti s predpokladaným nárastom pohybu osôb v okolí cintorínov, intenzity cestnej premávky na pozemných komunikáciách pred a počas dní Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých bude polícia dohliadať na bezpečnosť a organizáciu cestnej premávky, ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov a to najmä v bezprostrednej blízkosti pietnych miest.

Polícia návštevníkom cintorínov radí:

Auto po opustení dôkladne zamknite a zoberte si z neho všetky cenné veci a doklady. Nenechávajte v aute nič, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov.    

Pri parkovaní myslite aj na ostatných účastníkov cestnej premávky. Neparkujte auto tak, aby tvorilo prekážku pre iné vozidlá či chodcov. Podľa možností na presun na pietne miesta použite prostriedky hromadnej dopravy.

Tašky a kabelky neodkladajte na hroby a v žiadnom prípade ich nenechávajte bez dozoru.

Chodci a cyklisti by v týchto dňoch nemali zabúdať na zákonnú povinnosť, ale i dôležitosť používania reflexných prvkov. Aj obyčajnou reflexnou páskou chodec zvýši svoju viditeľnosť až na vzdialenosť 200 metrov.

Neosvetlený chodec či cyklista ohrozuje na ceste svoj život. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov zvyšuje bezpečnosť. Odev doplnený o reflexný prúžok, či iný reflexný predmet prispeje k ochrane Vášho života a zdravia.

Ak idete autom:

Skontrolujte stav pneumatík. Pri ceste do severnejších oblastí, kde je riziko sneženia vyššie, sú zimné pneumatiky nevyhnutnosťou.

V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od spolucestujúcich. Nesiete za za nich ako vodič zodpovednosť

Pri zníženej viditeľnosti používajte diaľkové či hmlové svetlá.

Viac ako inokedy dodržujte bezpečnú vzdialenosť, na mokrej a šmykľavej vozovke je brzdná dráha vyššia.

Pri dlhšej jazde si robte prestávky na oddych.

Dodržiavajte preto pravidlá dopravnej premávky počas tohto víkendu a sviatkov, a dávajte si pozor na veci. Môžete tak zabrániť škodám či zraneniam.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok