Izrael uskutočnil v Pásme Gazy rozsiahly pozemný zásah. Plnohodnotnú ofenzívu však nezačal

26.10.2023 07:11 , Aktualizované: 26.10.2023 10:15

Izraelská armáda uskutočnila v noci na štvrtok pomerne rozsiahlu pozemnú operáciu v Pásme Gazy, pri ktorej zaútočila na pozície palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Podľa izraelského vojenského rozhlasu išlo zatiaľ o najväčší takýto zásah od začiatku vojny. Armáda akciu označila za cielenú raziu v rámci príprav pohraničia na "ďalšie fázy vojny", čo možno podľa agentúry Reuters interpretovať ako odkaz na možnú rozsiahlu pozemnú operáciu. Po dokončení nočnej akcie sa izraelské pozemné jednotky stiahli späť do Izraela.

Operácia sa uskutočnila na severe Pásma Gazy. Armáda uviedla, že pri nej zasiahla množstvo teroristov, ich infraštruktúru a odpalisko protitankových riadených striel. Na sieti X zverejnila video, na ktorom je vidieť nočný prejazd obrnených vozidiel a tankov cez hranicu a následne aj paľba. Armáda uviedla, že vojská po dokončení misie Pásmo Gazy opustili.

Izrael útočí na úzke pobrežné pásmo, kde žije 2,3 milióna Palestínčanov, od 7. októbra, keď naň z Gazy zaútočil Hamas. Väčšinou tak robil zo vzduchu, s výnimkou pozemných útokov. Izrael zatiaľ nezačal plnohodnotnú pozemnú ofenzívu, hoci sa očakáva, že tak urobí.

Biden je za dvojštátne riešenie

Útok Hamasu si v Izraeli vyžiadal približne 1 400 mŕtvych, väčšinou civilistov, a odvetné letecké útoky v Gaze zabili podľa tunajších zdravotníckych úradov viac ako 6 500 ľudí. Americký prezident Joe Biden, ktorý chce, aby Izrael a Palestínčania po skončení konfliktu smerovali k dvojštátnemu riešeniu, však v stredu povedal, že Palestínčanmi uvádzanému počtu obetí neverí. Podľa agentúry Reuters však neuviedol prečo.

Vzhľadom na kritickú humanitárnu situáciu v Gaze, ktorú Izrael zo svojej strany tiež prerušil dodávkami potravín, vody a pohonných hmôt, sa Japonsko teraz pridalo ku krajinám, ktoré vyzývajú na dočasné prerušenie bojov, aby sa do pásma mohla dodávať humanitárna pomoc.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok