Izrael súhlasil so žiadosťou USA. Odkladá pozemnú ofenzívu v Gaze

25.10.2023 19:12

Izrael súhlasil s dočasným odložením očakávanej pozemnej ofenzívy v pásme Gazy, aby Spojené štáty stihli narýchlo presunúť na Blízky východ protivzdušnú obranu na ochranu amerických vojakov v regióne. Napísal o tom v stredu americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním na nemenovaných amerických a izraelských predstaviteľov, informovala agentúra Reuters.

Israel_Palestinians_Gaza_Dilemmas743104.jpg
Foto: TASR/AP

Humanitárna pomoc

Izrael vo svojich plánoch berie do úvahy tiež úsilie poskytnúť humanitárnu pomoc civilistom v Pásme Gazy, ako aj diplomatické snahy o oslobodenie rukojemníkov, ktorých zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas, uviedol WSJ. Najzásadnejším problémom sú však podľa správy hrozby voči americkým vojakom na Blízkom východe.

Terč útokov

Americká armáda sa domnieva, že jej sily v regióne budú terčom útokov militantných skupín, keď Izrael spustí pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Washington sa preto podľa WSJ ponáhľa s nasadením niekoľkých systémov protivzdušnej obrany na ochranu svojich jednotiek v Iraku, Jordánsku, Saudskej Arábii, Sýrii a v Spojených arabských emirátoch.

Rokovanie o rukojemníkoch

Americký denník The New York Times nedávno s odvolaním na na viaceré zdroje vo vláde USA informoval, že Biely dom chce, aby Izrael pred začatím svojej pozemnej operácie v palestínskom Pásme Gazy poskytol viac času na rokovania o rukojemníkoch zadržiavaných teroristami v Gaze, na dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy a tiež na zvýšenie pripravenosti USA na prípadné útoky na americké ciele v regióne.

Izraelská armáda má v pláne zničiť militantnú skupinu Hamas, ktorej militanti 7. októbra masívne zaútočili na Izrael.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok