Prepustená rukojemníčka je pripravená odovzdať informácie. Stále však netuší, kde je jej manžel

24.10.2023 11:00

Osemdesiatpäťročná Yocheved Lifshitzová, ktorú v pondelok večer prepustilo zo zajatia palestínske islamistické hnutie Hamas, sa zdá byť v poriadku, vyzerá veľmi bystro a je ochotná poskytnúť informácie, ktoré by mohli viesť k prepusteniu ďalších ľudí.

Israel_Palestinians777565.jpg
Foto: TASR/AP

Jej dcéra Sharon Lifshitzová, ktorá sa s matkou opäť stretla v izraelskej nemocnici, to prezradila pre BBC. Spolu s Lifshitzovou prepustil Hamas aj 79-ročnú Nurit Cooperovú, ale stále zadržiava približne 200 ďalších väzňov. Obe ženy boli unesené z kibucu Nir Oz 7. októbra a ich manželia sú stále v pásme Gazy.

Rada sa podelí o informácie

"Sestry s ňou práve hovorili, vraj je veľmi bystrá a veľmi rada sa podelí o informácie a odovzdá ich rodinám ostatných rukojemníkov, s ktorými bola," povedala dcéra Yocheved Lifshitzovej Sharon, ktorá žije v Londýne. Dodala, že prioritou rodiny je v súčasnosti získať späť zvyšok zajatcov. "Chce odovzdávať informácie, chce pracovať na tom, aby sa dostali domov, tým som si istá," povedala o svojej matke.

Matkino prepustenie označila za "malý lúč svetla". "Ale je tu aj obrovská tma, vojna stále pokračuje. Sú tu zverstvá, ktoré sme ešte ani nezačali spracovávať. Neviem, či moja matka vie, že dom je preč, že všetko je preč," povedala Sharon. Jej rodina povedala, že zatiaľ nemajú plán, ako matke povedať celý rozsah útoku Hamasu na kibuc Nir Oz, jednu z najviac postihnutých komunít 7. októbra.

Nevie, kde je otec rodiny

Sharon povedala, že jej matka a otec, ktorý bol tiež unesený a neprepustený, neboli spolu, keď ich ozbrojenci odviedli. "Nebol s mojou matkou, takže nevie, kde je," povedala pre BBC. Ozbrojenci z Hamasu posadili jej matku na motorku a uniesli ju 7. októbra do pásma Gazy. Yocheved Lifshitzová povedala, že potom už nevie, kde presne sa nachádza.

"Môj otec bol čoraz slabší. Obaja sú veľmi milujúci ľudia, rodinní ľudia. Veľmi radi hostili rodinu a otec sa v kibuci veľmi angažoval v politických veciach. Veľmi sa zasadzoval za práva Palestínčanov a snažil sa o mier s našimi susedmi," povedala Šaronová. "A ja dúfam, že je tam a že je o neho postarané a že má hlas. Hovorí dobre po arabsky, takže môže veľmi dobre komunikovať s tamojšími ľuďmi. Pozná veľa ľudí v Gaze. Chcem veriť, že bude v poriadku," povedala pre BBC.

Humanitárne a zdravotné dôvody prepustenia

Podľa hovorcu ozbrojeného krídla Hamasu boli dôvody prepustenia oboch starších žien humanitárne a zdravotné. Podľa agentúry AP Hamás za ich prepustenie zrejme nedostal nič na oplátku. S Yocheved "zaobchádzali dobre, pokiaľ viem, mali lekára, vyzerá dobre", povedala jej dcéra.

Pokyn zabíjať a unášať

Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet a polícia v utorok uviedli, že z výsluchov šiestich bojovníkov Hamasu vyplynulo, že všetci povedali, že dostali výslovné pokyny zabíjať a unášať civilistov vrátane starších ľudí, žien a detí, uviedla izraelská spravodajská služba.

Minulý týždeň Hamas prepustil zo zajatia dve Američanky - Judith Raananovú a jej dcéru Natalie. Významnú úlohu pri ich prepustení zohral Katar.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok