Po zemetrasení na východe prišli nové dotrasy. Cítili ich vo viacerých obciach

19.10.2023 15:27

Seizmológovia lokalizovali v utorok (17. októbra) ďalšie dva dotrasy po zemetrasení na východe Slovenska z 9. októbra. Večerný dotras cítili aj obyvatelia niektorých obcí v Humenskom či Vranovskom okrese.

10102023Dapalovce_zemetrasenie_15990957.jpg
Foto: TASR/Maroš Černý (ilu)

Jeho lokálne magnitúdo dosiahlo 1,4. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

K citeľnému dotrasu s epicentrom v katastri obce Nižná Sitnica, blízko pri Jankovciach, došlo uplynulý utorok o 21.28. "Hlásili nám to aj starostovia a dostali sme aj pár makroseizmických dotazníkov z obcí Nižná Sitnica, Jankovce, Černina. Starosta Ďapaloviec nám rovno zavolal. Ľudia opisujú slabé chvenie, vibráciu a tiež bolo počuť slabé dunenie, niektorým sa to zdalo byť ako detonácia alebo buchnutie," spresnil.

Identifikované boli štyri otrasy

Seizmológovia doposiaľ lokalizovali štyri dotrasy. Všetky majú epicentrum blízko epicentra hlavného otrasu a ich lokálne magnitúdo sa pohybuje od 1,3 do 1,5. Okrem utorkového večerného dotrasu zaznamenali dotras aj v ten istý deň ráno. Predtým došlo k dotrasu už pár minút po hlavnom otrase 9. októbra a následne 11. októbra.

Očakávané dotrasy

Csicsay pripomenul, že dotrasy sú po zemetraseniach s väčšou silou bežné a čím väčšie magnitúdy má hlavný otras, tým viac a silnejších dotrasov sa očakáva. "Pri silnejších zemetraseniach nie je ničím výnimočným, keď v postihnutej oblasti dôjde k slabším zemetraseniam, takzvaným dotrasom, z ktorých niektoré môžu byť pocítené aj obyvateľmi obcí v okolí epicentra. Táto aktivita môže trvať aj niekoľko mesiacov. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže dôjsť aj k dotrasu, ktorý je rovnako silný, respektíve silnejší, ako hlavný otras," dodal s tým, že pre už poškodené budovy hlavným otrasom môžu byť nebezpečné aj slabšie dotrasy.

Slovensko v otrasoch

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok