Musk poprel správu, že chce stiahnuť sociálnu sieť X z Európskej únie. Dôvodom mali byť obmedzenia obsahu

19.10.2023 09:07 , Aktualizované: 19.10.2023 12:17

Elon Musk zvažuje stiahnutie svojej sociálnej siete X z Európskej únie, informoval portál Business Insider s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou. Americký podnikateľ Musk poprel správu médií.

X Twitter
Foto: TASR/AP

Podľa tohto zdroja miliardár nechce dodržiavať nariadenie EÚ o digitálnych službách (DSA), ktoré okrem iného prikazuje internetovým spoločnostiam vymazávať nezákonný obsah, napríklad nenávistné príspevky.

Potláčanie nenávisti

Európske nariadenie ukladá veľkým online platformám povinnosť dôsledne a rýchlo potláčať nenávistné prejavy. Spoločnosť X nedávno dostala zoznam otázok od Európskej komisie, ktorá chce vedieť viac o tom, ako spoločnosť plní tieto povinnosti.

Komisiu k zaslaniu dotazníka podnietili dôkazy o šírení výziev k násiliu a dezinformácií po útoku radikálneho hnutia Hamas na Izrael, uvádza Business Insider. Komisár Thierry Breton sa okrem iného odvolával na správy o falšovaných obrázkoch a záberoch z videohier, ktoré boli vydávané za skutočné opisy udalostí. Musk vyjadril nepochopenie nad dotazníkom. Za porušenie DSA hrozia vysoké sankcie.

Sloboda prejavu podľa Muska

Podľa portálu Business Insider Musk diskutoval o tom, že spoločnosť Network X, predtým Twitter, už nebude v EÚ dostupná alebo že k nej používatelia v tomto regióne budú mať zablokovaný prístup. Miliardár prepustil viac ako polovicu zamestnancov Twitteru po tom, ako spoločnosť kúpil za približne 44 miliárd dolárov. Prepúšťanie tvrdo zasiahlo aj tímy zodpovedné za kontrolu obsahu. Musk, ktorý podľa agentúry DPA zastáva politické názory americkej pravice, tvrdil, že Twitter pred jeho prevzatím príliš obmedzoval slobodu prejavu.

Ťažko zrealizovateľný nápad

Musk mal podľa zdrojov Business Insider hneď po prevzatí v úmysle obmedziť X len na Spojené štáty. Dúfal, že tým ušetrí náklady.

Podľa agentúry DPA by to však bolo pravdepodobne ťažké zrealizovať. Aplikácia by mohla byť odstránená z platforiem na sťahovanie a prístup k službe by mohol byť zablokovaný na základe údajov GPS alebo IP adries.

Takéto blokovanie sa dá obísť použitím služieb VPN, ktoré udávajú inú polohu. Tieto služby vo väčšej miere využívajú používatelia internetu napríklad v Číne, Rusku alebo Iráne.

Ani Threads

Agentúra DPA poznamenáva, že spoločnosť Meta už tiež nepovoľuje používanie svojej konkurenčnej služby Twitter Threads, ktorú spustila začiatkom tohto roka v EÚ. Meta to odôvodňuje práve digitálnymi pravidlami v EÚ. V prípade služby Threads sa však pozorovatelia prikláňajú k názoru, že dôvodom sú obmedzenia týkajúce sa združovania údajov z rôznych služieb, a to aj pod hlavičkou jednej skupiny. Pravidlá nariaďujú, že je potrebný výslovný súhlas používateľa. Podľa údajov spoločnosti Apptopia tvorí Európa približne deväť percent celosvetovej mesačnej základne aktívnych používateľov X, hoci denné využívanie siete v posledných troch mesiacoch výrazne kleslo. Klesá však takmer vo všetkých krajinách, kde je aplikácia dostupná.

Musk to poprel

Musk dnes na sieti X napísal, že správa o pripravovanom odpojení Európy od siete X je nepravdivá. "Ďalší úplne falošný Business Insider. Toto nie je skutočná publikácia," napísal Musk.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok