Na Blízkom východe to vrie. Izrael poprel útok na nemocnicu a Biden dorazil do ohniska konfliktu

17.10.2023 20:15 , Aktualizované: 17.10.2023 23:22

Pri bombardovaní bola zasiahnutá nemocnica v Pásme Gazy. Hamas tvrdí, že za útok môže Izrael, ten vinu odmieta.

Izrael popiera spojitosť s útokom na nemocnicu v Gaze, ktorý sa stal osudným pre stovky civilistov. Upriamuje tak pozornosť na zlyhanie odpálenej rakety v podaní Hamasu.

"Celý svet by to mal vedieť: boli to barbarskí teroristi v Gaze, ktorí zaútočili na nemocnicu," uviedol izraelský minister Benjamin Netanjahu. "Tí, ktorí brutálne zavraždili naše deti, vraždia aj svoje vlastné deti," dodal.

Prvotné zistenia

Inštitúcia, ktorá informovala o izraelskom bombardovaní, je podriadené Hamasu. Izraelská armáda vyšetruje okolnosti odpálenia rakety a následne uviedla, že strelu, ktorá zasiahla nemocnicu, podľa počiatočných informácií odpálili militanti zo skupiny Islamský džihád.

Americký prezident v utorok nastúpil do Air Force One na základni Leteckých síl Spojených štátov v Andrews na svoj let do Izraela, kde sa má stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Palestínsky prezident zrušil míting

Palestínsky prezident Mahmoud Abbás zrušil plánované stretnutie s Joeom Bidenom v dôsledku explózie v nemocnici v Gaze. Jordánsko zrušilo summit, ktorým malo v Ammáne hostiť Bidena a vedúcich predstaviteľov Egypta a Palestíny.

Tri dni smútku

Palestínsky prezident Mahmoud Abbas nariadil trojdňový smútok. Hovorca izraelskej armády pre BBC tvrdil, že nemocnica je veľmi citlivý objekt, ktorý nie je terčom útokov. Rovnako upozornil, že k zdieľaniu neoverených informácií od "teroristickej organizácie" má byť verejnosť obozretnejšia.

Mohlo ísť o neúspešný odpal

Izraelské obranné sily uviedli, že podľa začiatkov vyšetrovania bola explózia nemocnice v centre mesta Gaza zapríčinená neúspešným odpálením rakety Hamasu. Uviedol to denník The Guardian, ktorý sa odvolal na server i24NEWS.

Izraelské obranné zložky prešetrujú, čo sa stalo. Hovorca armády nevedel povedať, či išlo o izraelský zásah. Prezradili tiež, že nemajú žiadne bližšie detaily o predmetnom bombardovaní. Ide o najkrvavejší sólo incident od vpádu Hamasu na územie Izraelu.

Tisíce mŕtvych za 11 dní

K útoku došlo v oblastiach severnej Gazy, zasiahnutá mala byť nemocnica Al Ahli. Zranených prevážajú do ďalších nemocníc. Za jedenásť dní zahynulo pri bombardovaní na blízkom východe viac ako 3 000 osôb.

Jeden z popredných predstaviteľov anglikánskej cirkvi Richard Sewell na sociálnej sieti písal, že sa bombardovanie musí hneď skončiť. "Pre tieto činy neexistuje žiadne ospravedlnenie," napísal.

Prepustenie rukojemníkov

Hamas v utorok večer tvrdil, že prepustí všetkých civilných rukojemníkov do hodiny, ak Izrael prestane bombardovať Gazu. Správu priniesol spravodajský portál NBC news.

Nemocnica Al Ahli bola podľa BBC financovaná anglikánskou cirkvou. Na mieste sa malo liečiť alebo ukrývať viac ako 4 000 ľudí.

V utorok tiež prišlo o život najmenej šesť ľudí pri útoku izraelskej armády na školu v pásme Gazy prevádzkovanú Agentúrou OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov. V škole sa podľa agentúr AFP a DPA v tom čase ukrývalo najmenej 4 000 ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok