V Antarktíde sa čoraz viac topia ľadovce. Polovica z nich sa zmenšuje bez spätnej obnovy

13.10.2023 07:17

Za posledných 25 rokov sa výrazne zmenšilo 40 % šelfového ľadu v Antarktíde. Vyplýva to zo štúdie uverejnenej v časopise Science Advances.

Antarktída ľadovec sneh mráz zima 1140 px (SITA/AP)
Foto: SITA/AP

Alarmujúce zistenie

V dôsledku topenia od roku 1997 do roku 2021 podľa nej stratilo hmotnosť 71 zo 162 šelfových ľadovcov Antarktídy, pričom 68 z nich vykazuje "štatisticky významný" pokles. Európska vesmírna agentúra (ESA) to označila za "alarmujúce" zistenie.

Šelfový ľadovec leží na okraji pevninského ľadovca a jeho značná časť sa nachádza nad úrovňou mora. Obklopujú antarktický kontinent a pomáhajú chrániť a stabilizovať ľadovce v tejto oblasti tým, že spomaľujú ich odtok do oceánu.

Výkyvy ľadovcov

Vedci uviedli, že tieto straty presahujú bežné výkyvy šelfových ľadovcov. Tým podľa nich prispievajú k dôkazom o tom, ako zmena klímy spôsobená človekom ovplyvňuje Antarktídu.

Ľadovce sa obnovujú pomalšie

"Očakávali sme, že väčšina šelfových ľadovcov prechádza cyklami rýchleho, ale krátkodobého zmenšovania, a potom pomaly opäť rastú. Namiesto toho vidíme, že takmer polovica z nich sa zmenšuje bez známok obnovy," povedal hlavný autor štúdie Benjamin Davison, ktorý pôsobí na univerzite v Leedsi.

Ubúda aj z hmotnosti

Vedci zistili, že 29 šelfových ľadovcov počas skúmaného obdobia pribralo na hmotnosti, zatiaľ čo hmotnosť 62 ďalších sa výrazne nezmenila. Vedci uviedli, že 48 šelfových ľadovcov stratilo počas 25 rokov viac ako 30 percent svojej hmotnosti. Kľúčovým faktorom topenia boli oceánske prúdy a vetry na západnej strane Antarktídy, ktoré tlačili teplú vodu pod šelfové ľadovce.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok