Afganistan zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, hlásia desiatky zranených

11.10.2023 09:03

Najmenej 80 zranených si vyžiadalo v stredu skoro ráno ďalšie silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v provincii Herát na západe Afganistanu, ktorú už počas uplynulého víkendu zasiahlo ničivé zemetrasenie a séria silných dotrasov. Informujú agentúry AP a DPA.

Afghanistan_Earthquake_Burying_the_Dead738833.jpg
Foto: TASR/AP

Najnovšie zemetrasenie zrovnalo zo zemou aj približne 700 domov v obci Chahak, ktorú predošlé otrasy nepostihli. Dosiaľ však nehlásili nijaké obete, keďže tamojší obyvatelia sa v uplynulých dňoch z oblasti preventívne evakuovali do dočasných stanových prístreškov. Stredajšie zemetrasenie vyvolalo v oblasti aj zosuv pôdy, ktorý zablokoval jednu z hlavných cestných komunikácií.

Epicentrum najnovších otrasov, vchádzajúcich z hĺbky 10 kilometrov, stanovila americká geologická služba (USGS) neďaleko mesta Herát, metropole rovnomennej provincie.

Viac ako tisíc obetí

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 a séria dotrasov zasiahli uplynulú sobotu oblasť v okolí mesta Herát. Otrasy úplne zrovnali zo zemou prinajmenšom 20 dedín a podľa afganskej vlády vedenej Talibanom pri nich zahynulo najmenej 2400 ľudí a ďalších vyše 2000 utrpelo zranenia. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UN OCHA) uvádza, že otrasy si vyžiadali viac ako 1000 mŕtvych, pričom ich následky postihli vyše 11-tisíc ľudí. Taliban obyvateľom zasiahnutej oblasti prisľúbil výstavbu nových domov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok