Poškodilo vám zemetrasenie majetok? Odborníčka radí, ako postupovať

10.10.2023 13:56 , Aktualizované: 10.10.2023 18:48

Gabriela Holková, hovorkyňa Wüstenrot, pre ta3 pripravila návod, ako postupovať pri škode po zemetrasení. Najdôležitejšie je čím skôr ohlásiť škodovú udalosť poisťovni a nevyhadzovať poškodený majetok.

Dôležité sú dve veci

1. Bezodkladne nahlásiť škodovú udalosť poisťovni.

2. Nevyhadzovať poškodený majetok. Rovnako platí, že klient by mal urobiť všetko preto, aby svoj majetok chránil, ak by hrozilo, že by mohla vzniknúť väčšia škoda jeho majiteľovou nečinnosťou, mal by sa postarať v rámci svojich možností o minimalizáciu následkov škôd.

“Poisťovňa bude žiadať podrobný popis poškodenia a informácie o predpokladanom poškodení statiky nehnuteľnosti. Veľmi pomôže prakticky všetko, čo má klient z dispozícii, ale nie je to nevyhnutné – ako doklady o zaplatení, fotografie pred poškodeniami a detailná fotodokumentácia (svojpomocne) vzniknutých škôd hneď po poistnej udalosti,“ povedala Gabriela Holková.

Nahlásiť čo najskôr

Poistné plnenie naozaj závisí od toho, kedy klient poistnú udalosť nahlási, následne kedy na miesto príde odborník/technik poisťovne, či ide o menšie škody v domácnosti (napríklad rozbitý luster) alebo bola narušená statika danej nehnuteľnosti, narušenie múrov... To sa opäť posudzuje znalcom. Spravidla sa ale k takýmto škodovým udalostiam pristupuje urgentne.

“Inak celkovo poistné udalosti v dôsledku živlov (ako zemetrasenia, krupobitie, záplavy, silné dažde, vietor...) tvoria najväčší podiel z celkového počtu pri poistení majetku. Tento rok za prvých 9 mesiacov tvorili u nás viac ako 70 %,“ uviedla na záver Holková.

Špeciálny tím pracovníkov po zemetrasení

Silvia Nosková Illášová z Kooperativy prezradila, že v poistení nehnuteľnosti a domácnosti Bezstarostný domov pre klientov poisťovne je zemetrasenie zahrnuté už v základnom krytí, a patrí do kategórie "združený živel". Preto ak boli klienti Kooperativy postihnutí zemetrasením, treba nahlásiť škodu telefonicky, osobne alebo cez webovú stránku poisťovne.

“Operatívne sme zriadili tím pracovníkov, ktorí začínajú kontaktovať klientov, kde ich usmernia o ďalšom postupe. Následne budeme vybavovať škody cez asistovanú video obhliadku, prípadne samoobhliadku klientom,“ povedala Nosková Illášová.

Do týchto chvíľ majú nahlásených viac ako 70 škodových udalostí v súvislosti so zemetrasením. Ide zväčša o poškodené strešné krytiny, popraskané steny, komíny, poškodené stropy, popraskané múry, popraskané fasády. Škody na vozidlách zatiaľ hlásené neboli.

 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok