Rarita v Košiciach. Narodilo sa bábätko s hmotnosťou nad 5 kg

9.10.2023 09:27

V košickej pôrodnici na Rastislavovej 43 sa pred pár dňami narodilo bábätko s hmotnosťou nad 5 kg (5050g). „Je to skutočne rarita. Naposledy sme privítali na svet bábätko s pôrodnou hmotnosťou nad 5 kg pred troma rokmi,“ hovorí primárka Neonatologického oddelenia na Rastislavovej 43 MUDr. Iveta Kostelníková.

4.jpg
Foto: UNLP

„Už pred pôrodom sme na základe vyšetrení vedeli, že bábätko bude väčšie, ale očakávali sme dieťa s hmotnosťou do 4500 g. Keď som však držala v rukách novorodenca, bolo mi jasné, že dieťatko je určite väčšie. Bolo to milé prekvapenie pre všetkých na pôrodnici,“ hovorí zástupkyňa primára Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Júlia Frívaldská, ktorá pôrod cisárskym rezom viedla. „Aj napriek väčšej hmotnosti dieťatka sme sa pripravovali na prirodzený pôrod, priala si to tak aj mamička, pri takom veľkom dieťatku sa to však podarí málokedy. Preto sme pôrod napokon ukončili sekciou.“ Všetko bolo bez komplikácií a mama Ľudmila statočne zvládla celé tehotenstvo aj samotný pôrod.


Mama Ľudmila so svojím synom Petrom Foto: UNLP Mama Ľudmila so svojím synom Petrom

Je to chlapec

Malým valibukom je v tomto prípade chlapček. Rodičia mu dali meno Peter. „Peťko je zdravý, je dojčený a spočiatku bol dokrmovaný umelým mliekom, pretože mamička ešte nemala dostatok mlieka pre tak veľkého chlapčeka. Je to jej prvé dieťatko,“ rozpráva primárka Kostelníková, ktorá dohliadala na vyšetrenia dieťaťa. Napriek väčším mieram (5050 g a 54 cm), ktoré prinášajú so sebou potenciálne riziká, je chlapčiatko úplne v poriadku. „Všetky skríningové vyšetrenia dopadli výborne. Peťko bol bez ťažkostí, opakovane kontrolovanú hladinu cukru mal v norme. Nemal novorodeneckú žltačku.“ 

Hoci väčšie deti sa rodia mamičkám s cukrovkou, lekárky predpokladajú, že v tomto prípade zohrala svoju úlohu skôr genetika, keďže aj otec dieťaťa sa narodil ako veľké bábätko, hoci 5000 g neprekonal. 

Prípadné ďalšie dieťatko bude ešte väčšie

Mama Ľudmila s otcom Pavlom si svojho prvorodeného chlapčeka užívajú už doma. Určite majú v pláne aj ďalšie deti. „Ďalšie bábätko by malo byť ešte väčšie. Spravidla to tak je,“ vravia odborníčky.

Ľudmila sa však neobáva. „Je to obrovská radosť. Tie posledné týždne boli trošku náročné, ale všetko prebiehalo bez problémov. Ako každá žena som sa pôrodu obávala, ale obaja sme to zvládli. Som veľmi šťastná. Určite plánujeme aj ďalšie deti, hoci bude opäť v pôrodnici veľké prekvapenie,“ dodáva so synom v náručí. 

Za uplynulých päť rokov sa v UNLP na Rastislavovej 43 narodili 3 deti nad 5 kg. Zakaždým to boli chlapci, v roku 2019 vážil 5180 g a v roku 2020 zase 5010 g. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok