Kadyrov vyslovil v deň Putinových narodenín trúfalú ideu. V Rusku navrhuje počas vojny zrušiť prezidentské voľby

8.10.2023 05:00

Vládca autonómneho Čečenska na juhu Ruska Ramzan Kadyrov navrhol zrušiť prezidentské voľby v Rusku, kým neskončí "špeciálna vojenská operácia", ako Moskva nazýva vojnu Ruska proti Ukrajine.

Russia_Putin_Kadyrov698807.jpg
Foto: TASR/AP

O Kadyrovovom návrhu, ktorý zaznel počas sobotnej akcie k sedemdesiatym narodeninám ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala štátna agentúra TASS s odvolaním sa na svojho spravodajcu v čečenskej metropole Groznom.

Prezidentské voľby v Rusku sa majú konať na jar budúceho roka. Putin, už tradične, doteraz neoznámil, či bude kandidovať, hoci sa to všeobecne predpokladá.

Zdravie a dlhý vek

"Chcem prezidentovi (Putinovi) popriať zdravie a dlhý vek. Navrhujem teraz, keď pokračuje špeciálna vojenská operácia, jednomyseľne prijať rozhodnutie, že vo voľbách bude jediný kandidát - Vladimir Vladimirovič Putin. Alebo dočasne zrušiť voľby, pretože nemáme iného človeka, ktorý by teraz mohol brániť našu zem," vyhlásil Kadyrov počas sobotňajšej hromadnej akcie na ústrednom námestí v Groznom.

Tej sa podľa úradov zúčastnilo bezmála 25-tisíc ľudí. Držali v rukách transparenty s Putinovým portrétom a heslami "VVP (pozn. red.: iniciály ruského prezidenta, zhodujúce sa však aj s ruskou skratkou pre hrubý domáci produkt) je štít a meč Ruska!", "Silný prezident! Silné Rusko!" a "Sme spolu s prezidentom!".

Smrť ruskej novinárky

V roku 2006 bola práve na Putinove narodeniny zavraždená v Moskve ruská novinárka Anna Politkovská, ktorá stelesňovala kritický hlas voči režimu, voči krvavej vojne v Čečensku a voči prokremeľskému vládcovi Čečenska Kadyrovovi.

Najatý vrah ju zastrelil vo vstupe do nájomného domu, kde bývala. Odsúdení boli len bezprostrední páchatelia, Čečenci. Objednávateľa vraždy sa doteraz nepodarilo dopadnúť, hoci podľa kritikov ruských pomerov "každý vie, kto si vraždu objednal a zaplatil, ale nikto o tom nehovorí".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok