Slovensko chce zvýšiť kapacity na transport obilia z Ukrajiny. Pomôcť majú aj peniaze z EÚ

6.10.2023 16:25 , Aktualizované: 9.10.2023 14:02

Slovensko plánuje zvýšiť kapacitu prekladísk na hraniciach s Ukrajinou. Využiť by sa na to mali prostriedky v Európskej únie. Minister dopravy Lančarič potvrdil, že časť peňazí Slovensko už získalo. Investície do nových vozňov, kontajnerov a rozšírenie prekládkových kapacít sú potrebné na uspokojenie zvýšených nárokov na prepravu a prekládku obilia.

IMG_3911-Enhanced-NR.jpg
Foto: ta3

„Slovensko má veľký záujem riešiť transport obilia z Ukrajiny. Vyžaduje si to investície a vyjednávanie. Je pre nás veľmi dôležité, aby si utvoril plastickú predstavu, čo už dnes máme a do čoho treba investovať,“ uviedol na tlačovej konferencii minister Lančarič po stretnutí s výkonným podpredsedom pre hospodárstvo Valdisom Dombrovskisom.

Dombrovskis navštívil prekladisko v Dobrej a v Čiernej nad Tisou, aby prerokoval možnosti, ako Európska únia môže pomôcť pri investíciách do miestnej infraštruktúry.

„Mali sme možnosť vidieť prekladiská Dobrá a prekladiská v Čiernej nad Tisou. Mohli sme vidieť aj kapacity týchto prekladísk. Momentálne sa tu prekladá len 10 až 15 percent obilia, ktoré sa dopravuje z Ukrajiny,“ uviedol podpredseda komisie.

Európska únia teraz rieši problémy s koridormi solidarity, cez ktoré sa majú dopravovať ukrajinské produkty, ako napríklad obilie do ostatných krajín. Obchodné trasy, predovšetkým v Čiernom mori, sú totiž blokované kvôli vojne s Ruskom.

„Európska komisia pridelila takmer 68 miliónov eur na maďarské, slovenské a ukrajinské železničné hraničné priechody a na príslušné prekládkové miesta. Celkové náklady na projekt pre všetky tri krajiny budú spolu predstavovať približne 130 miliónov eur,“ uviedol Dombrovskis.

Generálny riaditeľ ZSSK CARGO Roman Gono uviedol, že aktuálny objem obilia, ktorý za tento rok príde z Ukrajiny cez slovenskú hranicu je zhruba jeden milión ton. Prekládka sa pritom dá zvýšiť viacerými spôsobmi.

„Investície do prekládkovej a prepravnej infraštruktúry sú nevyhnutné pre zabezpečenie bezproblémového tranzitu kvantitatívne výraznejších objemov poľnohospodárskej produkcie,“ uviedol. Ide pritom hlavne o investície do nových vozňov, kontajnerov a rozšírenia prekládkových kapacít. Tieto investície by však neboli využiteľné v prípade, že by došlo k plnému obnoveniu činnosti čiernomorských prístavov. Preto je potrebné spolufinancovanie EÚ.

Investície do prekládkových kapacít na východných hraniciach, sú podľa dopravného experta Mateja Hambálka veľkou pomocou. „Vďaka tomu výrazne prispievame k pomoci Ukrajine. Som hrdý na Slovensko, že keď ide o dobrý nápad, tak neváhame Ukrajinu podporiť. Dávame tým jednoznačný signál, že patríme na západ,“ uviedol. Zároveň vysvetlil, prečo je dôležité spolufinancovanie z EÚ.

„Je potrebné zdôrazniť, že investície sa nemôžu nechať len na dopravcoch. Nejde o čisto biznisový projekt. Nikto dnes nevie odhadnúť, ako dlho bude obilie z Ukrajiny cez Slovensko prúdiť, neistota je príliš veľká. Preto sa na investície musí finančne podieľať aj Európska únia. Ide o náš spoločný záujem,“ zhrnul na záver.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok