Migrantov budú registrovať v Opatovskej Novej Vsi. Záchytný bod vo Veľkom Krtíši končí

4.10.2023 15:01

Záchytný bod vo Veľkom Krtíši ukončí svoju činnosť, na registráciu cudzincov bude ďalej slúžiť zariadenie migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi. Informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR s tým, že mimoriadna situácia v okrese však aj naďalej trvá.

Veľký Krtíš
Foto: TASR/Ján Krošlák

Ako uviedol, dôvodom pre zriadenie záchytného bodu vo Veľkom Krtíši bola jeho logisticky výhodná poloha. "Pokračovanie na danom mieste už v súčasnosti nie je možné, preto sa vybavovanie začalo v Opatovskej Novej Vsi," objasnil. Doplnil, že tento tábor migračného úradu je pre žiadateľov o azyl, ktorí patria medzi zraniteľné skupiny osôb. "Z bezpečnostných a zdravotných dôvodov preto bolo treba urobiť úpravy v tábore tak, aby žiadatelia o azyl a tranzitné osoby neprichádzali do kontaktu," objasňuje s tým, že v utorok bolo v objekte vo Veľkom Krtíši 20 ľudí.

Odbor zdôrazňuje, že v tábore bude cudzinecká polícia registrovať a lustrovať osoby v národných, ako aj medzinárodných informačných systémoch. Prítomné budú aj mimovládne organizácie, ktoré zabezpečujú doplnkovú starostlivosť.

Informáciu pre ta3 potvrdila aj starostka Opatovskej Novej Vsi, podľa ktorej v obci vznikne také záchytné centrum, aké bolo vo Veľkom Krtíši. Obyvatelia obce z toho nie sú nadšení. Šéf migračného úradu Ján Orlovský pre ta3 taktiež potvrdil, že centrum v Veľkom Krtíši od stredy nefunguje.

Obnovené kontroly

Slovensko od štvrtka obnovuje dočasné kontroly na vnútornej hranici s Maďarskom. Zavedené sú do 14. októbra a budú náhodné. Zamerajú sa najmä na podozrivé vozidlá, snahou bude čo najmenej obmedziť plynulosť premávky. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol premiér Ľudovít Ódor poverený vedením rezortu vnútra. Dodal, že kontroly na hraniciach naďalej nepovažuje za riešenie migračnej situácie v Európskej únii.

Ministerstvo vnútra SR vyčíslilo na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na vnútornej hranici s Maďarskom finančné prostriedky vo výške vyše 1,4 milióna eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok