V Prezidentskom paláci bolo rušno. Prezidentka prijala Šimečku, rokuje s inými lídrami o možnej spolupráci

2.10.2023 16:06 , Aktualizované: 2.10.2023 17:23

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci Michala Šimečku (PS), ktorého hnutie sa v predčasných parlamentných voľbách umiestnilo na druhom mieste. Pred ním prijala víťaza volieb Roberta Fica (Smer-SSD).

WhatsApp Image 2023-10-02 at 16.03.35.jpeg
Foto: ta3/Martin Linhart

Vedie rokovania

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách.

Chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente. Rešpektuje, že poverenie zostaviť vládu dostal od prezidentky Zuzany Čaputovej víťaz volieb, líder Smeru-SD Robert Fico. Šimečka to uviedol po stretnutí s prezidentkou.

„Informoval som pani prezidentku, že vedieme neformálne diskusie s predsedami politických strán, ktoré sme ako PS nevylúčili zo spolupráce. Hľadáme, či existuje priestor a vôľa na vytvorenie alternatívnej väčšiny proti tej, ktorú zostavuje Robert Fico,“ priblížil Šimečka.

Výhoda je pre víťaza volieb

Potvrdil, že neformálne rokovania vedú aj s Hlasom. Nepovedal, či by strane ponúkli funkciu premiéra. „Dopredu si nekladieme žiadne podmienky a červené čiary,“ uviedol.

Pripomenul, že post premiéra patrí podľa praxe predsedovi najsilnejšej koaličnej strany. O detailoch a obsahu rozhovorov s lídrami nechcel Šimečka bližšie hovoriť. Nepriblížil ani pravdepodobnosť, s akou by sa mu mohlo podariť alternatívnu vládu zostaviť. Skonštatoval, že výhodu má víťaz volieb.

Viacero stretnutí

Ak sa však napokon Smeru podarí vládu zostaviť, PS to bude podľa Šimečkových slov rešpektovať. Hnutie je pripravené byť aj v opozícii a z tejto pozície hájiť základné demokratické pravidlá, právny štát, proeurópsku a prozápadnú orientáciu Slovenska.

Hlava štátu v pondelok poverila zostavením vlády Fica. V utorok 3. októbra o 9.30 hod prezidentka prijme predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho a o 11.00 hod predsedu KDH Milana Majerského. 

Fico po pondelkovom stretnutí s prezidentkou priblížil, že na zostavenie vlády má 14 dní a urobí pre to všetko.

Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a hnutí a jedna koalícia. S podporou 22,94 % hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Pozrite si prijatie Michala Šimečku v Prezidentskom paláci.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok