Naši susedia majú laureátku Nobelovej ceny. Získala ju spolu s americkým kolegom

2.10.2023 11:58 , Aktualizované: 2.10.2023 14:30

Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získala tento rok Maďarka Katalin Karikó a Američan Drew Weissman, ktorí položili základy pre vývoj vakcín mRNA proti Covidu-19. Oznámil to v pondelok v Štokholme švédsky Karolínsky inštitút.

"Laureáti svojimi prelomovými objavmi zásadne zmenili chápanie toho, ako mediátori RNA vakcíny interagujú s naším imunitným systémom. Prispeli tak k bezprecedentnému tempu vývoja vakcín počas jednej z najväčších hrozieb pre ľudské zdravie v modernej dobe," uviedol Nobelov výbor Karolínskeho inštitútu.

Medaila, diplom aj prémia

Nobelova cena za fyziológiu a lekárstvo je prvou z Nobelových cien, ktoré budú vyhlásené tento týždeň. Postupne budú nasledovať mená držiteľov cien za fyziku, chémiu, literatúru a za mier.

Vlani dostal Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo švédsky expert na evolučnú genetiku Svante Pääbo, ktorý opísal kríženie pravekých predkov ľudí. V nasledujúcich dňoch budú oznámení noví nositelia Nobelových cien za fyziku, chémiu, literatúru a mier. Ako posledné sú každoročne vyhlasované ceny za ekonómiu, ktorých laureáti budú známi v pondelok 9. októbra.

Popri medaile a diplomu na laureátov Nobelových cien čaká aj finančná prémia, ktorá tento rok činí 11 000 švédskych korún (viac než 923 800 eur). Laureáti ocenenia slávnostne prevezmú 10. decembra, v deň výročia úmrtia švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela, na základe ktorého závetu sú ceny udeľované.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok