Rozdávanie vládnych kariet sa začína. Čo ak sa Ficovi nepodarí zostaviť vládu?

2.10.2023 12:06

Voliči v sobotu rozdali karty. Teraz je na ťahu prezidentka. V pondelok odovzdá víťazovi volieb poverenie na zostavenie vlády. Môže byť premiérom aj niekto iný ako Robert Fico? Ako môže hlava štátu vstúpiť do skladania nového kabinetu? V relácii Téma odpovedal ústavný právnik Vincent Bujňák.

téma
Foto: ta3

Poverenie od prezidentky

Prezidentka poverí víťaza volieb zostavením vlády. „Právna doktrína má za to, že sa tu vykryštalizovala takáto ústavná zvyklosť. A ústavná zvyklosť je prameňom ústavného práva, preto sa má postupovať práve týmto spôsobom,“ hovorí Bujňák.

Ak by sa však prezidentka rozhodla inak, do úvahy môže pripadať obžaloba. „Ak by sa prezidentka odklonila od tejto zvyklosti, tak jediným prostriedkom, ktorý by bol k dispozícii, je obžaloba na hlavu štátu,“ pripomína Bujňák. Na obžalobu sa však musí uzniesť Národná rada SR, a to 90 hlasmi poslancov parlamentu.

Čo ak sa Ficovi nepodarí zostaviť vládu?

V prípade, že by sa Robertovi Ficovi nepodarilo zostaviť vládu, tak prezidentka podá poverenie lídrovi druhej najúspešnejšej strany. V prípade patovej situácie by na Slovensku naďalej pôsobila úradnícka vláda.

Disponovala by napríklad právom na podávanie návrhov zákonov. Naopak, rozhodovať nemôže o zásadných otázkach zahraničnej a vnútornej politiky. V prípade, že by sa žiadnej strane a lídrovi nepodarilo zostaviť koalíciu, riešením by boli nové parlamentné voľby.

Ak by Robert Fico partnerov do koalície našiel, hlave štátu oznámi mená budúcich členov vlády. V prípade, že má hlava štátu výhrady voči navrhovaným členom, môže odmietnuť vládu vymenovať. Svedkami toho sme boli v roku 2018 aj 2021, pripomína Bujňák.

V takejto situácii sa vychádza z rozhodnutia v roku 1993, keď Ústavný súd povedal, že pokiaľ predseda vlády doručí hlave štátu návrh na odvolanie člena vlády, tak je prezident povinný o ňom rozhodnúť, ale nie je povinný návrhu vyhovieť. Hlava štátu by však svoje rozhodnutie mala vedieť riadne odôvodniť.

Kto môže byť premiérom?

„Ústava hovorí, že za predsedu vlády môže byť vymenovaný každý štátny občan, ktorý je voliteľný do Národnej rady SR,“ povedal Bujňák. Premiérom by tak nemusel byť človek, ktorý dostal poverenie na zostavenie vlády. Potreboval by ale podporu najmenej 76 poslancov parlamentu.

Po tom, čo prezidentka vymenuje novú vládu, aktivuje sa povinnosť vlády pripraviť programové vyhlásenie a požiadať o vyjadrenie dôvery Národnej rady SR, a to do 30 dní od svojho vymenovania.

V prípade vyslovenia dôvery a schválenia programového vyhlásenia sa dostaneme do štandardného režimu. V opačnom prípade je vláda odvolaná a hlava štátu ju poverí vykonávaním pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády, vysvetlil Bujňák.

 Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok