Streľba v Bratislave: Postrelené boli štyri osoby, útočník je mŕtvy. Vyšetrovatelia hľadajú nábojnice

28.9.2023 06:22 , Aktualizované: 28.9.2023 13:03

Hrôzostrašná situácia sa odohrala v mestskej časti Dúbravka. Záchranári v noci zo stredy na štvrtok zasahovali v bratislavskej Dúbravke pri štyroch osobách so strelnými poraneniami. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR o tom informovalo na sociálnej sieti. Na streľbu upozornili ako prvé noviny.sk.

Streľba uprostred noci

Obyvateľov bratislavského sídliska Dúbravka uprostred noci vyrušila streľba. Z okna bytovky začal muž náhodne strieľať na ľudí. Po príchode policajtov začal muž útočiť aj na nich.

Polícia vyšetruje nočný incident v bratislavskej Dúbravke, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a ďalších štyroch zranených. Pri zásahu museli policajti použiť služobnú strelnú zbraň. Na mieste udalosti sú naďalej viaceré policajné autá a policajti. Policajta, ktorý mal bodné zranenia po útoku nožom, a postreleného museli v nemocnici operovať.

Vyjadrenie polície

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff informoval, že viaceré policajné hliadky boli krátko pred 1.00 h vyslané na základe viacerých telefonických oznámení od občanov na Fedákovu ulicu v Dúbravke. Malo tam dôjsť k výbuchu v jednom z bytov a následne k streľbe.

Muž náhodne strieľal do ľudí

Podľa portálu noviny.sk muž strieľal na náhodných okoloidúcich z okna bytu. Neskôr mal vyjsť na chodník pred bytovkou a v strieľaní pokračovať. Potom mala byť streľba prerušená a mal sa vrátiť do bytu.

Zranených ukryli

„Po príchode policajtov začal tento narušený jedinec strieľať po ľuďoch a policajtoch,“ vyjadril sa jeden zo svedkov o útočníkovi ešte v noci na sociálnej sieti. Muž mal podľa dostupných informácií vykrikovať, že policajtov pozabíja.

Zranených ľudí z ulice ukryli miestni obyvatelia do bytov a poskytli im prvú pomoc. Prestrelené mali ruky a jeden nohu.

Situácia na mieste

Na mieste sú desiatky policajtov, technikov a kriminalistických expertov vrátane policajných funkcionárov, prokurátorka aj vyšetrovateľ z úradu inšpekčnej služby. Celá ulica je opáskovaná, policajti pod oknami hľadajú nábojnice a prehľadávajú okolie.

Podľa ta3 sú na mieste aktuálne vyšetrovatelia, ktorí hľadajú nábojnice.

Polícia po útočníkovi strieľala

Policajti pri zásahu museli voči konkrétnej osobe použiť aj služobnú strelnú zbraň. "Na mieste utrpela jedna osoba zranenia, ktorým na mieste podľahla," uviedol Szeiff. Ako podotkol, v dôsledku incidentu utrpeli ďalšie osoby zranenia, s ktorými boli prevezené do nemocníc.

Polícia sa aktuálne zaoberá okolnosťami a aj presnými príčinami, za ktorých k udalosti došlo. "Len čo to procesná situácia umožní, k prípadu poskytneme bližšie informácie," skonštatoval Szeiff.

Postrelení sú mimo ohrozenia života

"Jeden pacient s priestrelom ruky utrpel stredne ťažké zranenie, bol ošetrený a prepustený do domácej liečby, jeho stav si nevyžadoval hospitalizáciu. Ďalší dvaja pacienti utrpeli ťažšie zranenia, obaja sa museli podrobiť operačnému zákroku," priblížila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Obaja sú podľa jej slov mimo ohrozenia života a pod stálym dohľadom zdravotníkov na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Utrpeli strelné poranenie ramena a lakťa, jeden z týchto pacientov mal okrem strelných rán aj rezné rany v oblasti krku, ktoré mu spôsobil útočník," spresnila.

Jeden zo zranených sa nachádza v bratislavskej Nemocnici Bory. "Stav pacienta je stabilizovaný," uviedla pre TASR PR špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Bianka Krejčíová.

"Nikdy sme ho ani len nevyšetrovali," povedal Hamran

Útočník mal podľa polície čistý register trestov. Tá s ním v minulosti riešila iba priestupok v súvislosti s používaním pyrotechniky. Streľbu považujú policajti zatiaľ za skratové konanie.

"My sme túto osobu nikdy ani len nevyšetrovali," povedal Hamran o útočníkovi. Potvrdil však, že polícia v oblasti streľby evidovala za kalendárny rok deväť nahlásení použitia zábavnej pyrotechniky. "Až na jeden prípad nám nikdy neoznačili ani žiadnu osobu, ani žiadny konkrétny byt," spresnil. Byt začali preverovať, nikto z neho s políciou nekomunikoval. Podozrivý z priestupku nereagoval ani na predvolanie polície. Nekomunikovali ani jeho rodičia, ktorí s ním žili v jednej domácnosti. Podľa Hamrana mala s ním ťažkosti komunikovať aj správkyňa domu.

Päť legálne držaných strelných zbraní, ktoré zaevidovala polícia, bolo písaných na otca útočníka. Výbušné predmety podľa Hamrana zatiaľ nenašli. "Narazili sme len na zábavnú pyrotechniku, ktorej držba ani používanie nie je trestné," skonštatoval. Ako dodal, nedalo sa na základe používania zábavnej pyrotechniky predpokladať, že muž začne strieľať z okna na ľudí.

Šéf polície ocenil rýchly zásah policajtov. Vyzdvihol aj reakciu príslušníka, ktorý strieľal. Ide podľa neho o začínajúceho "dvaapolmesačného" policajta.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok