Exkluzívny rozhovor s premiérom Ódorom: Pripravujeme pre novú vládu balík plný opatrení. Premiér ich nazval lego kockami

V rámci relácii Téma prinášame exkluzívny rozhovor s premiérom Ľudovítom Ódorom. V akom stave nájde nová vláda krajinu, čo sa úradníckej vláde podarilo, ako sa premiér pozerá na volebnú kampaň a či vláda zvláda utečeneckú krízu sa dočítate v článku.

Exkluzívny rozhovor s premiérom Ódorom
Foto: ta3

Kde sa nachádza Slovenská republika ?

Keď premiér Ódor nastupoval prvýkrát do svojej funkcie, v Národnej rade povedal, že Slovensko našiel ešte v horšom stave, ako si myslel, že je. “Nemusíme presviedčať občanov. Oni určite cítia aj na vlastnej koži, že také oblasti ako školstvo, zdravotníctvo či dopravná infraštruktúra nie sú vo veľmi dobrom stave,“ povedal s tým, že s novými ministrami chceli realisticky zhodnotiť, ktoré veci vedia ako úradnícka vláda za 4-5 mesiacov urobiť, a ktoré veci by pripravili pre ďalšiu vládu. „Snažili sme sa hasiť, čo treba, ale zároveň sme nechceli len svietiť a kúriť. Chceli sme prinášať nové nápady pre ďalšiu vládu, a tak to má byť,” doplnil.

Aký je stav verejných financií?

Veľa vecí sa udialo. Práve v kampani mnohí politici hovoria o tom, kde sa komu čo podarilo, aby sa vedeli pochváliť svojimi úspechmi. Na otázku, ktoré ministerstvá premiéra Ódora potešili, a naopak, kde to stagnovalo, odpovedal nasledovne: „Najhoršou oblasťou boli eurofondy. To sa týka mnohých ministerstiev, kde sme museli kontrolu preniesť z úrovne riaditeľov alebo vyšších úradníkov na ministerstve až na vládu, aby sme zabránili tomu, že nám prepadne veľmi veľa eurofondov. Potom boli oblasti, kde som vnímal problém, a to bolo zdravotníctvo.” Vysvetlil, že museli nájsť zásadne a pomerne rýchlo dofinancovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kde peniaze chýbali. „Manažment nebol nápomocný pri riešení tohto problému,“ dodal. Jedným z pozitívnych prípadov je napríklad podľa premiéra Ódora ministerstvo financií, keďže na úradníckej rovine fungovalo pomerne dobre, a to aj napriek tomu, že vysoké čísla deficitov nepotešili. Ódor sa stretol s mnohými ľuďmi na viacerých ministerstvách, ktorí „vedia aj chcú, len niekedy sú prevalcovaní politikmi.“

Vojna v polícii

Volebné obdobie úradníckej vlády bolo sprevádzané vojnou v polícii. Udalosti s nahrávkami, prepismi či útokmi politikov považuje premiér Ódor na jednej strane za jasné výsledky, keď „najmenej 40 ľudí je odsúdených“. „Jasne to dokazuje, že tam bol nejaký takmer organizovaný zločin na úrovni štátu. Aj keď to obdobie nebolo ľahké, dnes môžeme povedať, že polícia má oveľa väčšiu dôveru než pred pár mesiacmi,“ vyhlásil. Premiér zdôraznil aj fakt, že občania cítia, že polícia môže konať voči komukoľvek, kto pochybil v tomto štáte, a to si ľudia cenia.

Balík opatrení

Úradnícka vláda na čele s premiérom chcela zabrániť tomu, aby parlament v predvolebnom boji na bežiacom páse schvaloval akékoľvek navýšenia v rozpočte. „Je jedno, aká vláda príde, ale bude musieť ozdravovať verejné financie a nebude to ľahké,“ zdôraznil Ódor s tým, že na druhej strane nechcú strašiť nejakými konsolidačnými opatreniami. To, čo pokladá za dôležité, je, že pripravia balík opatrení, ktorý zverejnia pred alebo po voľbách. „To čo dáme na stôl, bude celý jedálny lístok opatrení, takzvané ‘lego kocky’, kde budú desiatky opatrení, z ktorých si budúca vláda môže vybrať,“ prezradil.

Zatvoríme kvôli migrantom hranice?

Téma migranti rezonovala aj v predvolebnej kampani. Túto problematiku otvorili viaceré strany. Úradnícka vláda za to dostala kritiku od politikov.

„Pre mňa nie je podstatné, koľko policajtov a vojakov bude na hraniciach, ale či došlo k nejakému závažnému incidentu. A to môžem potvrdiť, že nedošlo. Určite to bolo menej závažné ako bitka medzi politikmi v súvislosti z migráciou,“ podotkol Ódor a zároveň dodal, že úplne chápe ľudí a najmä politikov pred voľbami, že sa treba starať aj o pocitovú bezpečnosť. „Preto sa posilňovali hliadky pred hranicami a za hranicami, aby sme migrantov vedeli odchytiť včas. Je to sekundárna tranzitná migrácia, čiže títo ľudia neprichádzajú na Slovensko,“ dodal. Najväčšie problémy podľa Ódora vznikajú v Rakúsku a Nemecku, preto nedochádza k narušeniu bezpečnosti. „Bezpečnostná rada a polícia uviedli, že situácia sa stabilizovala a nevnímajú žiadne bezpečnostné riziko,“ vysvetlil premiér.

Celú časť rozhovoru si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok