Objasnenie po 90 rokoch: Našli vrahov slovenskej prostitútky, jej telo bolo rozštvrtené v kufroch

21.9.2023 18:11

Česká polícia po 90 rokoch objasnila prípad vraždy Slovenky Otýlie Vranskej, ktorej rozrezané telo našli v roku 1933 v dvoch kufroch vo vlakoch. Tie smerovali na Slovensko. Podozrivé sú dve osoby. Upozornil na to portál iDNES.cz.

Jeden z kufrov, v ktorom boli nájdené pozostatky Otýlie Vranskej
Foto: Vítězslav Bureš/iDNES.cz/Profimedia

Detaily prezradili spisy a tlač

"Naši podozriví sú dvaja, dlhodobo známy rotmajster Josef Pěkný a prostitútka Antonie Koklesová. Nikdy po 90 rokoch nemôžete povedať, že ste si na sto percent istí. Sme si istí na osemdesiat percent,“ uviedol podľa iDNES.cz riaditeľ policajného múzea Radek Galaš.

Kriminalisti informovali, že Otýlia nebola obeťou sexuálneho devianta. Poznatky majú z archívnych fondov, tlače a predovšetkým spisov.

Pěkný a Koklesová podľa záverov vyšetrovania vraždili pod tlakom situácie a v afekte kvôli existenčnej situácii Pěkného. Mohol v tom hrať úlohu aj alkohol.

Podrezali ju od ucha k uchu

Vyšetrovatelia stále nevedia, kde presne bola Vranská pochovaná, aj keď poznajú konkrétny čas. "Ani po jej rodine nezostal nikde hrob," uviedol Galaš s tým, že rodina podľa neho zomrela.

"Príčinou smrti neboli rany do hlavy, s čím pracovala pôvodná teória. Vranskú podrezali zaživa so zaklonenou hlavou, rez bol vedený doslova od ucha k uchu, dokonca jej čiastočne vyskočil jazyk. Potom urobili sečné rany do hlavy, najskôr sekáčikom či šabľou, potom nasledovali bodné rany do hrudníka. Až potom bolo jej telo rozštvrtené,“ priblížil Galaš podľa českého spravodajského portálu.

Pěkný šabľu pravdepodobne vlastnil, pretože bol legionár a účastník konfliktov v Rusku a na Sibíri. Galaš upozornil, že sa nikdy presne nezistí, čo sa v roku 1933 stalo, a kto z dvojice podozrivých vykonal ktorú časť vraždy.

Dva kufre

Ako približuje iDNES.cz, slovenskú prostitútku Vranskú zavraždili v Prahe v noci z 31. augusta na 1. septembra 1933. Páchateľ alebo páchatelia jej telo rozrezali, časti uložili do dvoch kufrov a poslali ich v dvoch rôznych vlakoch na Slovensko.

Prvý kufor s odrezanou hlavou a nohami prišiel 2. septembra do Bratislavy. Druhý, v ktorom bol trup a ruky, dorazil v ten istý deň na východ do Košíc. Za nechtami mala vlasy, ktoré kriminalisti uložili medzi dôkazy.

Na políciu zavolalo niekoľko svedkov, ktorí videli muža. Ten mal kufre doniesť na pražské vlakové stanice. Na jeho popise sa ale nezhodli a totožnosť muža polícia nezistila.

V kufroch boli okrem častí ženského tela noviny s rôznymi dátumami, pánska spodná bielizeň, dámska spodnička, špongia a plachty s vyšitými písmenami "K", resp. "K 1".

Otlačky prstov na kufroch ani veciach polícia nenašla. Kufre vážili viac ako 70 kilogramov, dodáva český portál.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok