Kažimír neprišiel na súd. Guvernér NBS mal úraz

18.9.2023 09:33 , Aktualizované: 18.9.2023 10:03

Guvernér Národnej banky Slovenska sa mal v pondelok opäť postaviť pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Z pojednávania sa ospravedlnil, pretože mal úraz kolena a podrobil sa operácii. Sudca pojednávanie odročil na október. Peter Kažimír čelí obžalobe pre trestný čin podplácania. Trvá však na svojej nevine.

Na predošlých pojednávaniach sudca vylúčil verejnosť. Dôvodom bolo, že svedkovia mohli hovoriť o daňových tajomstvách. Vypovedať by mali viacerí svedkovia.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v hodnote vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby Kažimír odovzdal úplatok 48-tisíc eur.

Po 363 ho opätovne obvinili

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila generálna prokuratúra na základe paragrafu 363.

V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok