Začína sa Valné zhromaždenie OSN. Do New Yorku priletela aj prezidentka Čaputová

18.9.2023 06:53 , Aktualizované: 18.9.2023 11:29

V pondelok sa začína 78. Valné zhromaždenie OSN. Do New Yorku priletela aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Slovenskí odborníci v USA

V New Yorku sa v utorok uskutoční Slovak PRO Summit – Severná Amerika 2023, ktorého cieľom je prepájať úspešných slovenských profesionálov a odborníkov pôsobiacich v Spojených štátoch. TASR o tom informoval prezident neziskovej organizácie Slovak PRO Vladimír Lackovič.

Celodenný summit sa koná pod záštitou úradu prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Účastníkom ponúka množstvo panelových diskusií, praktických workshopov a prezentácií úspešných Slovákov. Hlavným rečníkom summitu bude slovenský ekonomický expert, bývalý podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš.

"Slovensko, ktoré oslavuje 30. výročie svojho vzniku, čelí rôznym výzvam vrátane starnúcej populácie, zmien klímy, digitálnej transformácie a významného odlivu mladých talentov," uvádzajú organizátori. Slovak PRO Summit 2023 vnímajú ako pozvánku pre slovenských profesionálov zo Severnej Ameriky na spoluprácu pri tvorbe rozhodnutí pre lepšie Slovensko.

Summit organizuje Slovak PRO v spolupráci s Generálnym konzulátom Slovenskej republiky v New Yorku.

Prezidentka na valnom zhromaždení OSN

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa v nedeľu v New Yorku stretla s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Diskutovali o dominantných témach nadchádzajúceho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, najmä o bezpečnostnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine a riešení klimatickej krízy, informuje TASR.

"V rozhovore generálny tajomník ocenil, že v otázke ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine stojí Slovensko na strane medzinárodného práva a Charty OSN. Vyzdvihol tiež kroky, ktoré naša krajina už spravila a naďalej robí pre dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050," uviedla Čaputová podľa správy svojej kancelárie.

V poradí 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začne v utorok, prezidentka vystúpi v rámci všeobecnej rozpravy v stredu. Bude to jej posledné vystúpenie na pôde OSN vo funkcii prezidentky SR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok