Na najvyšší bod Poľska vyniesol obrovský kameň. Muž sa podelil o radosť, teraz mu hrozí pokuta

16.9.2023 12:55

Poľský športovec a zberateľ najrôznejších rekordov Wojciech Sobierajski minulý víkend vyniesol na vrchol hory Rysy na poľskej strane Tatier kameň vážiaci 50 kilogramov. Chcel totiž, aby tento najvyšší bod Poľska, ktorý má 2499 metrov, dosiahol okrúhlu výšku 2500 metrov nad morom.

Screenshot_20230916_130736_Instagram.jpg
Foto: IG/@wojciech_sobierajski

Mužovi, ktorý zdieľal svoj športový výkon na sociálnych sieťach, hrozí podľa poľských médií kvôli možnému narušeniu prírody pokuta.

Opovážlivé správanie?

"Nemyslím si, že je sa čím chváliť. Načo nosiť do prírody 50 kilogramový kameň, keď možno ohroziť ostatných turistov. Aj seba. Záležitosť teraz rieši správa parku," povedala rozhlasovej stanici RMF24 pracovníčka Tatranského národného parku Magdalena Zwijaczová- Kozicová. 

Pokiaľ podľa nej správa zistí porušenie niektorého ustanovenia zákona o ochrane prírody, Sobierajski bude čeliť dôsledkom svojho opovážlivého správania.

"Od teraz má najvyšší vrchol Poľska 2500 metrov nad morom," napísal Sobierajski na sociálnej sieti, kde podrobne zaznamenal celý svoj viac ako deväťhodinový výstup.

Nie je prvý, kto chcel dvaapoltisícovku na Poľskej strane

Denník Gazeta Wyborcza poznamenal, že to nie je prvýkrát, čo sa niekto pokúsil oficiálne 2499 metrov vysoký vrchol umelo navýšiť, aby dosiahol okrúhle číslo. Adam Rzepecki, člen umeleckého zoskupenia Lodž Kaliska, z vynášania menších kameňov urobil pred niekoľkými rokmi umelecký happening. "Prečo by mali byť Rysy len 2499 metrov vysoké? Pridajte meter a Poliaci budú mať dvaapoltisícovku," nabádal vtedy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok