Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť Alianciu, toto by ste mali vedieť

18.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o politickom subjekte Aliancia - Maďari. Národnosti. Regióny.

Aliancia
Foto: ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie 

Aliancia - Szövetség je spoločným subjektom maďarských politických strán, ktoré pôsobia na Slovensku. Od roku 2021 združovala SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás-Spolupatričnosť. Most-Híd však stranu opustila pre nezhody v máji 2023.

Predsedom je Krisztián Forró.

Program strany

Na svojom oficiálnom webe, ktorý má slovenskú aj maďarskú verziu, píše, že "nadišiel čas pre zastúpenie Maďarov". Uvádza aj 15 konkrétnych cieľov, ktoré chce dosiahnuť. Volebný program zverejnila v júli 2023 a obsahuje tieto kľúčové body:

• Rodina.

• Naša komunita.

• Regióny.

• Krajina.

Aliancia ich opisuje aj detailnejšie. Má napríklad veľké plány s územnou reorganizáciou Slovenska. Tá by bola v prospech maďarskej menšiny a tiež by mala väčšie práva. Pre noviny.sk na to upozornil politický komentátor Arpád Soltész.

Reklama a financie

Aliancia má verejný transparentný účet, o ktorom informuje aj na svojom webe. Na to, aby mohla vytvoriť kampaň do parlamentných volieb v roku 2023, si zobrala niekoľko pôžičiek.

Najvyššia je v hodnote 500-tisíc eur. Túto sumu si požičala od Dezidera Németha a ručí za ňu nehnuteľnosťou. Informuje o tom Transparency International Slovensko. Dezider Németh je spoluvlastníkom firmy Németh Lift, ktorá sa zaoberá výrobou a montážou výťahov. Podľa Finstatu dosiahla spoločnosť vlani tržby vo výške milión eur a stratu mala 113-tisíc eur.

Facebooková stránka Aliancie v slovenskom jazyku má len niekoľko desiatok fanúšikov a posledné mesiace nie je aktívna. To sa však nedá povedať o jej maďarskej verzii. Tá je veľmi aktívna a slúži na propagáciu. Podľa dát z Meta knižnice sme zistili, že Aliancia minula za posledných 90 dní (od 15. júna 2023 do 12. septembra 2023) na reklamu 2 660 eur.

Čo sa týka predsedu Krisztiána Forrá, ten minul na facebookovú reklamu na svojom profile za posledných 90 dní 7 517 eur.

Na Facebooku existuje aj niekoľko stránok súvisiacich s Alianciou, ktoré sa snažia osloviť ľudí z regiónov. Tie sme už bližšie neskúmali. Zaoberali sme sa len oficiálnymi stránkami a profilmi predstaviteľov. Aliancia však žiadnu/žiaden z nich nepropaguje na svojom oficiálnom webe.

Kandidátka strany

Na kandidátke strany sa nachádza 149 mien. Z prvého miesta kandiduje jej predseda Forró a z tretieho jej podpredseda Szabolcs Mózes. Na poslednom mieste je bývalý člen OĽANO a nezaradený poslanec NR SR György Gyimesi.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie.

Témy: volby2023
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok