Na španielskom pobreží začali na turistov útočiť ryby. Ľuďom spôsobujú krvavé zranenia

V prázdninovom letovisku Benidorm totiž začali na kúpajúcich sa ľudí útočiť ryby, ktoré spôsobujú krvavé zranenia. Zameriavajú sa na bradavice, materské znamienka či povolenú kožu, preto je najviac zranených najmä seniorov, píše web denníka kleinezeitung.at.

Fg8O9UcWIAEyrCX.jpg
Foto: Twitter/Giacomo Bernardi

Aká ryba útočí na ľudí ?

Odborníci uvádzajú, že útočiacou rybou je Oblada. Sú to ryby, ktoré sú zhruba 15 až 25 centimetrov dlhé, sa pustia do všetkého, čo sa nachádza v ich blízkosti. Drobné rany vznikajú uhryznutím ostrými zubami. V posledných dňoch sa počet zranených rekreantov zvýšil, píše web Kleine Zeitung.

Zmena klímy

Vedci tvrdia, že ryby útočia na ľudí kvôli hladu. To spôsobuje aj zmena klímy. Stredozemné more je oveľa teplejšie. V okolí Benidormu má more 27 stupňov, v auguste až 30 stupňov. S vyššou teplotou vody sa mení správanie morskej fauny. Urýchľuje sa totiž metabolizmus rýb, ktoré potrebujú viac potravy, uviedol Alfonso Ramos z katedry morských vied a aplikovanej biológie pre web elperiodico.com.

Výskyt útočiacich rýb

Oblada žije v Atlantiku pri pobreží Európy, hlavne v Biskajskom zálive, na pobreží Portugalska a pri Angole, tiež v Stredozemnom a občas aj v Čiernom mori. Najčastejšie sa živia riasami a drobnými živočíchmi, ktorí na riasach žijú, informoval portál Prima News CNN.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok