Na Ukrajinu putuje munícia s ochudobneným uránom. Čo o nej vieme a aké má riziká?

7.9.2023 13:25

USA tvrdia, že čoskoro začnú dodávať kontroverzné zbrane na Ukrajinu. Rusko toto rozhodnutie odsúdilo ako prejav neľudskosti. Čo sú vlastne strely s ochudobneným uránom? Informoval o tom web The Guardian.

APTOPIX_Russia_Ukraine_War623577.jpg
Foto: TASR/AP

Spojené štáty oznámili, že po vzore Veľkej Británie posielajú na Ukrajinu protitankové strely s ochudobneným uránom, aby pomohli Kyjevu prekonať ruské línie v protiofenzíve, píše portál The Guardian.

Strely kaliberu 120 mm sa použijú na vyzbrojenie niekoľkých tankov M1A1 Abrams, ktoré USA plánujú dodať Ukrajine v nasledujúcich mesiacoch. Tieto pancierové strely vyvinuli USA ešte počas studenej vojny na ničenie sovietskych tankov, a to vrátane tých istých, ktorým Ukrajina dnes čelí vo svojej protiofenzíve.

Čo je to ochudobnený urán?

Ochudobnený urán je vedľajším produktom procesu výroby vzácnejšieho obohateného uránu, ktorý sa používa v jadrovom palive a zbraniach. Hoci je ochudobnený urán oveľa menej výkonný ako obohatený urán a nie je schopný vyvolať jadrovú reakciu, je mimoriadne hustý - hustejší ako olovo - čo je vlastnosť, ktorá ho robí veľmi atraktívnym ako strelu.

"Je taký hustý a má takú hybnosť, že prechádza cez pancier - a zahrieva ho natoľko, že sa vznieti," hovorí Edward Geist, odborník na jadrovú problematiku.

Po vystrelení sa munícia s ochudobneným uránom stáva "v podstate exotickou kovovou strelou vystrelenou mimoriadne vysokou rýchlosťou", dodal obranný analytik Rand Scott Boston. To znamená, že keď zasiahne pancier tanku, v okamihu ho prerazí, a potom exploduje v horiacom oblaku prachu a kovu, pričom prudko stúpajúca teplota spôsobí explóziu paliva a munície tanku.

Predstavuje táto munícia zdravotné riziko?

Hoci sa munícia s ochudobneným uránom nepovažuje za jadrovú zbraň, stále vyžaruje nízku úroveň radiácie. Toto doviedlo dozorný jadrový orgán OSN k tomu, že vyzval na opatrnosť pri manipulácii so strelami.

Manipulácia s takouto muníciou "by sa mala obmedziť na minimum a malo by sa nosiť ochranné oblečenie (rukavice)", upozorňuje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Agentúra takisto upozorňuje, že ochudobnený urán je skôr toxická chemikália ako radiačné riziko.

Častice látky vo vzduchu sa môžu vdýchnuť alebo prehltnúť, a hoci väčšina z nich sa opäť vylúči, niektoré sa môžu dostať do krvného obehu a spôsobiť poškodenie obličiek. "Vysoké koncentrácie v obličkách môžu spôsobiť poškodenie a v extrémnych prípadoch zlyhanie obličiek," uvádza MAAE.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok