Ruský obraz pravdy. Ak zvíťazí Smer, Moskva bude mať spojenca, píšu prokremeľské médiá. Toto si myslí odborník

Známy ruský denník vyselektoval informácie z novinárskeho článku publikovaného na portáli The Guardian a pretočil ich podľa svojho naratívu. Chce presvedčiť ruský ľud o podpore ruského režimu v podaní zahraničných politikov.

4.jpg
Foto: Zdroj: ta3

Cieľom ruskej propagandy sa stal úsek komentára Johna Kampfnera, ktorý písal o Robertovi Ficovi ako o mužovi, ktorý chváli Moskvu, a ďalších podobnostiach v súvislosti s Viktorom Orbánom.

5.jpg Foto: Domovská stránka ruského webu Zdroj: ta3

V preklade v ňom napísal: Ak bude Fico zvolený, otočenie zahraničnej politiky Slovenska o 180 stupňov smerom k podpore Vladimira Putina bude reálnou hrozbou.

Práve od tohto výroku sa známy ruský denník odrazil a písal o priazni voči šéfovi Kremľa.

3.jpg Foto: Článok o Robertovi Ficovi v denníku The Guardian Zdroj: ta3

Ani pravda, ani realita

K tejto problematike sa pre ta3 vyjadril aj odborník na dezinformácie a hoaxy Tomáš Kriššák.

“Je treba vnímať kontext, že pre vnútorné potreby režimu v Rusku, ktorý informuje obyvateľstvo cez režimom ovládané médiá, sa dlhodobo buduje obraz u obyvateľov, že Rusko má vo svete podporovateľov," tvrdí.

To však podľa Kriššáka nie je pravda ani realita. Rusko podľa neho, obzvlášť po invázii na Ukrajinu, podporuje len zopár krajín. Sú nimi Bielorusko, Severná Kórea aj Eritrea.

“Skutočných spojencov vo svete Rusko nemá, a tak sa snažia vytvárať falošný obraz cez rôzne zmienky o rôznych okrajových postavách politiky, ktoré vyjadrujú podporu tomu, čo Rusko robí. V minulosti takto v ruskej televízii boli za Slovensko prezentovaní politici ako Štefan Harabin,” vysvetľuje odborník.

4.jpg Foto: Príklad článku o Robertovi Ficovi Zdroj: ta3

“Vzhľadom na to, že strana Smer a niektorí jej politici v poslednom období, keď vedú svoju politickú kampaň, začali preberať rôzne naratívy, či už ruskej propagandy alebo iných proruských tvrdení," uviedol.

To podľa odborníka neušlo pozornosti ruských médií. "Tie začali propagandisticky pracovať, aby posilnili obraz obyvateľstva, keď budú títo politici pri moci, že Slovensko kompletne obráti zahraničnú politiku a namiesto pomoci obetiam bude pomáhať napríklad zločinnému režimu, ktorý vytvoril a vedie inváziu v cudzej krajine, voči Ukrajine,” dodal.

2.jpg Foto: Príklad článku o Robertovi Ficovi Zdroj: ta3

Ostrý jazyk

Podobnú aktivitu je možné vnímať aj na margo blížiacich sa parlamentných volieb. “To, že budú na Slovensku o necelý mesiac voľby, vedie k tomu, že sa zostruje politická komunikácia a kampaň politických strán. Tie si uvedomujú, že čím výraznejšiu a radikálnejšiu komunikáciu a výraznejší jazyk budú mať, tým viac budú vedieť upútať pozornosť. To môžeme vidieť v praxi - u nás v slovenskom informačnom priestore väčšina tém, ktoré boli v politike otvorené len za posledný týždeň, sa dá definovať ako prejavy, ktoré obsahovali určitú formu dehumanizácie, ruskej propagandy, polarizácie a snahu obracať spoločnosť,” dodáva Kriššák.

1.jpg Foto: Časť článku o Robertovi Ficovi Zdroj: ta3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok