Voľby 2023: O voľbu poštou požiadali desiatky tisíc ľudí. Kedy treba odovzdať hlasovací lístok ?

5.9.2023 15:26

Vo voľbách do Národnej rady SR už odhlasovalo prostredníctvom pošty 16 500 voličov zo zahraničia. Celkovo o voľbu poštou požiadalo takmer 73 000 ľudí. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR. Návratnú obálku s hlasovacím lístkom treba doručiť do podateľne MV SR do piatka 29. septembra do 12.00 h.

Voľby sa blížia. Koľkým kandidátom môžeme dať svoj hlas?
Foto: TASR/Jakub Kotian

Neodovzdávajte lístky na poslednú chvíľu

"Ministerstvo vnútra SR pripomína voličom, aby si nenechávali odoslanie návratnej obálky s hlasovacím lístkom na poslednú chvíľu vzhľadom na dlhšie doručovacie lehoty z niektorých vzdialenejších štátov," upozornil rezort.

Kuriérska služba alebo osobné doručenie

Návratnú obálku môže volič zo zahraničia poslať poštou aj kuriérskou službou. Zaslať ju možno aj zo Slovenska alebo ju osobne doručiť do podateľne MV SR na Drieňovej 22 v Bratislave do zákonného termínu. Poštovné uhrádza odosielateľ.

Opakované doručenie

Materiály na hlasovanie odoslalo ministerstvo všetkým zaregistrovaným voličom. O ich opakované doručenie môže volič požiadať v prípade, že pôvodná zásielka sa ministerstvu vnútra vrátila ako nedoručená. "O tejto skutočnosti je volič informovaný prostredníctvom emailovej notifikácie. Potrebné je prihlásiť sa do informačného systému pre voľbu poštou a tlačidlom kliknúť na Žiadosť o opakované zaslanie materiálov na hlasovanie. Zároveň môže volič zmeniť adresu na doručenie," doplnil rezort.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.


Voliť môžete aj z nemocnice

Hlasovací preukaz pre voľbu mimo trvalého bydliska si môžu vybaviť aj voliči, ktorí majú naplánovanú hospitalizáciu v nemocnici mimo trvalého pobytu. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR. O hlasovací preukaz môžu požiadať aj obvinení a odsúdení, ktorí sa v deň volieb nachádzajú v ústave na výkon väzby alebo v ústave na výkon trestu odňatia slobody. Hlasovať budú do prenosnej volebnej schránky.

Vybavenie preukazu pred voľbami

O hlasovací preukaz sa dá e-mailom alebo listom požiadať už len do 8. septembra. Osobne sa dá vybaviť preukaz najneskôr deň pred parlamentnými voľbami, teda 29. septembra. O hlasovací preukaz treba požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.

Obce sú povinné zverejniť na úradnej tabuli a na webe, ak ho majú zriadený, e-mailovú adresu na doručenie žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu.

Ako získať preukaz

Ak volič požiada o preukaz e-mailom alebo listom, obec mu ho zašle na adresu trvalého pobytu, ak v žiadosti neuvedie inú adresu, najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti. Zasiela sa doporučenou zásielkou "do vlastných rúk".

Obec nevydá hlasovací preukaz voličovi, ktorý požiadal o voľbu poštou. Výnimkou je situácia, ak volič zruší registráciu o voľbu poštou v prípade, že zásielka s materiálmi na hlasovanie bola na MV SR vrátená z cudziny späť ako nedoručiteľná.

Čo budete potrebovať v deň volieb

V deň volieb musí volič po príchode do volebnej miestnosti preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť občianskym preukazom a predložiť hlasovací preukaz. Ten mu okrsková volebná komisia odoberie a pripojí ho k zoznamu voličov.

Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok