Putinovi vlci chcú opäť na Slovensko, o bezpečnosť sa postará Moskva

29.3.2016 16:44

Ruský motorkársky klub Nočný vlci chce aj tento rok zorganizovať jazdu z Moskvy do Berlína na počesť výročia víťazstva Červenej armády v druhej svetovej vojne. Uviedli, že trasa povedie aj cez Slovensko.

Putinovi vlci chcú opäť na Slovensko, o bezpečnosť sa postará Moskva
Foto: TASR/Martin Baumann

Jazda bude početnejšia

Šéf klubu Alexander Zaldostanov v Moskve novinárom povedal, že kolóna motocyklov vyrazí 29. apríla z ruskej metropoly a do Berlína chce cez päť európskych krajín, vrátane Slovenska, dôjsť 9. mája. Podľa Zaldostanova, ktorého ruskí militantní motorkári oslovujú menom Chirurg, bude tohtoročná jazda početnejšia, než bola tá minuloročná. Bol by vraj rád, keby sa z motorkárskej výpravy stala každoročná tradícia.

"Čím viac nám budú škodiť naši nepriatelia a ľudia, ktorí chcú prepísať dejiny a znížiť význam víťazstva, tým viac ľudí nás podporí," vyhlásil Zaldostanov s odkazom na priebeh minuloročnej cesty, ktorú sprevádzalo mnoho protestov a pohraničných incidentov. V Poľsku a Nemecku niektorí ruskí motorkári nedostali vstupné víza, do Berlína z nich nakoniec okľukami dorazila len časť. Počas jazdy sa k nim pridali priaznivci z niekoľkých európskych krajín.

Ochránia ich veľvyslanectvá

Kadiaľ povedie tohtoročná trasa, Zaldostanov nespresnil. Uviedol len, že motorkári chcú z Moskvy do Berlína prejsť cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko. Ruské ministerstvo zahraničia novinárom oznámilo, že o trase cesty Nočných vlkov vopred informovalo všetky krajiny, kadiaľ chcú motorkári cestovať. O bezpečnosť motorkárov sa vraj postarajú príslušné ruské veľvyslanectvá v spolupráci s ruským ministerstvom zahraničia. Jeho zástupcovia sa zapoja aj do jednotlivých spomienkových akcií.

Noční vlci sú považovaní za jeden z najstarších ruských motorkárskych klubov a pýšia sa aj priazňou kremeľských špičiek. Hlási sa k nim sám prezident Vladimír Putin, z prezidentských grantov podľa ruskej tlače dostal klub okolo 50 miliónov rubľov (650-tisíc eur). Zaldostanov sa do minuloročnej demonštratívnej jazdy Európou osobne nezapojil, pretože nedostal schengenské vízum. Cestovať zrejme nebude ani tento rok, pretože bol zaradený do sankčného zoznamu Európskej únie a USA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok