Na stovkách stredných škôl sa začali písomné maturity, potrvajú do piatka

15.3.2016 09:28

Súčasťou písomných maturít sú aj tento rok bezpečnostné opatrenia. Tlač, balenie testov a nahrávok k ním prebiehalo v priestoroch neustále monitorovaných kamerovým systémom, strážených bezpečnostnou službou a pod zvýšenou policajnou ochranou.

Prísne bezpečnostné pravidlá

"Testy sú ihneď po vytlačení balené do bezpečnostných obálok znemožňujúcich neoprávnenú manipuláciu s nimi. Následne sa balia do škatúľ pre školy, osobitne pre každý deň testovania," uviedlo ministerstvo školstva. Škatule s testami sú označené čiarovým kódom, na základe ktorého nie je podľa rezortu školstva možné identifikovať jednotlivú školu.

"Tým sa zvyšuje bezpečnosť manipulácie so zásielkami. Prevodovú tabuľku kódov škôl a čiarových kódov škatúľ Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania odtajní pre zamestnancov na distribučných miestach až v daný deň testovania, tesne pred odovzdávaním škatúľ školám," priblížilo ministerstvo.

Zásielky s testami kuriér doručuje do distribučných miest zriadených odbormi školstva pri okresných úradoch. Dovtedy sú zásielky skladované v kamerami monitorovaných priestoroch a za dodržiavania prísnych bezpečnostných pravidiel. Zásielky s testami doručí kuriérska spoločnosť do distribučných miest v deň pred realizáciou písomnej maturitnej skúšky.

Pomáha aj polícia

"Zásielky zostanú uschované v priestoroch do ich vydania riaditeľovi školy. Distribučné miesta sú pod zvýšenou policajnou ochranou až do skončenia písomných maturít," uviedlo ministerstvo školstva. Riaditelia škôl si zásielku s testami prevezmú vždy v deň konania písomnej maturity z daného predmetu na príslušné distribučné miesto podľa harmonogramu a pokynov odborov školstva pri okresných úradoch.

"Za bezpečné a včasné doručenie zásielok do školy zodpovedá riaditeľ školy. Riaditeľ školy alebo ním poverený zamestnanec doručia zásielku do školy, kde následne prebehne jej rozbalenie a kontrola," priblížilo ministerstvo.

Spätná kontrola

Správnosť a neporušenosť obsahu zásielky priamo na distribučnom mieste spoločne skontrolujú a potvrdia riaditeľ školy a pracovník odboru školstva pri okresných úradoch podpismi. Testy sú podľa rezortu školstva zabalené do plastových bezpečnostných obálok s ochrannými prvkami proti mechanickému poškodeniu a s čiarovým kódom tak, aby sa bez porušenia a poškodenia ochranných prvkov nedalo do testov nahliadnuť.

"Zároveň je možné spätne zistiť pre každý jednotlivý výtlačok, v ktorej bezpečnostnej obálke, škatuli a pre ktorú školu bol daný test zabalený," uviedlo ministerstvo.
Na distribučnom mieste sa tieto obaly neotvárajú.

Chcú zabrániť neoprávnenej manipulácii

Právo otvoriť bezpečnostné obaly po prekontrolovaní neporušenosti ochranných prvkov má externý dozor, ktorý je prítomný na škole pri doručení zásielky. Tvorí ho predseda predmetovej maturitnej komisie, ktorý je pre túto školu na účely maturity menovaný.

"On, riaditeľ školy a školský koordinátor sa pri manipulácii so zásielkou riadia vydanými centrálnymi pokynmi NÚCEM," podotkol rezort školstva.
Pre zvýšenie kontroly budú všetky bezpečnostné obálky zo škôl a distribučných miest zasielané naspäť na evidenciu do NÚCEM, čím bude možné zistiť prípadnú neoprávnenú manipuláciu s bezpečnostnými obálkami.

Regulárny priebeh písomných maturít v školách bude podľa ministerstva kontrolovať externý dozor, predsedovia predmetových a školských maturitných komisií, ktorých úlohou je zabezpečiť objektívny priebeh testovania v škole.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok