Chorvátsko uzatvára hranice so Srbskom, napätú situáciu hlási aj Turecko

Chorváti zavreli sedem z ôsmych prechodov na hranici so Srbskom. Počas jedného dňa prišlo cez túto hranicu do Chorvátska viac ako 11-tisíc migrantov. Pohyb migrantov sa snaží regulovať aj Turecko, stovky z nich zastavili pred hranicami s Gréckom a Bulharskom.

Chorvátsko uzatvára hranice so Srbskom, napätú situáciu hlási aj Turecko
Foto: SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

20:30 Stovky migrantov na ceste ku gréckym hraniciam zastavila polícia

Turecké bezpečnostné sily zastavili pri meste Edirne neďaleko gréckych a bulharských hraníc, stovky migrantov, ktorí mali v úmysle pokračovať v ceste do Grécka alebo Bulharska. Migrantom, ktorí pri Edirne táborili niekoľko dní, predtým guvernér rovnomennej provincie Dursun Ali Šahin povedal, že nemôžu hranice prekročiť bez pozvania niektorej zo susedných alebo európskych krajín. Stovky z nich sa však podľa agentúry Reuters aj napriek tomu vydali na pochod k hraničným priechodom.

"Ďalej ísť nemôžu," uviedol pre CNN Türk Šahin. "Ak sa nájde nejaká krajina, ktorá vás oficiálne pozve, radi vás tam nejakým vozidlom alebo lietadlom sami dopravíme. Ale zatiaľ sa nič také nestalo," dodal Šahin.

Turecku
sa dostáva medzinárodného uznania za to, že na svojom území prijalo dva milióny sýrskych utečencov a podľa tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša v súvislosti s utečeneckou krízou preinvestovalo 7,6 miliardy dolárov.

V súčasnosti sa však Turecko stáva hlavným odrazovým mostíkom pre tých, ktorí sa pokúšajú dostať do Európy, pretože mnohí utečenci zo Sýrie a Iraku, ale aj z Pakistanu a Afganistanu tvrdia, že v Turecku nenájdu prácu a všetky svoje nádeje upierajú na Európsku úniu.

19:35 Maďarsko pustilo z Chorvátska 1500 migrantov, chce ich registrovať

Maďarsko otvorilo svoje hranice s Chorvátskom a na svoje územie vpustilo asi 1500 utečencov. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej následne nastúpili do 21 autobusov a tie sa vydali k rakúskym hraniciam.

Hovorkyňa veliteľstva maďarskej polície pre agentúru APA uviedla, že migrantov dopravia do registračných miest v obci Vámosszabadi, resp. mestečku Szentgotthárd. Vámosszabadi leží pri Györi neďaleko slovenských hraníc a v jeho blízkosti sa nachádza hraničný priechod  Nickelsdorf.

Maďarské úrady podľa policajnej hovorkyne dúfajú, že migranti budú pri registrácii spolupracovať. Nie je však vylúčené, že namiesto toho prekročia hranice do Rakúska. Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra pre agentúru Reuters uviedol, že Maďarsko s Viedňou nekoordinovalo prevoz stoviek migrantov z hraníc s Chorvátskom do spomínaných dvoch registračných miest.

17:27 Chorvátsko začalo voziť migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska

Chorvátsko začalo zvážať migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska. Chorvátsky premiér Minister Zoran Milanovič predtým vyhlásil, že Záhreb nezvláda súčasný nápor utečencov, ktorých za uplynulé dva dni prišlo do Chorvátska vyše 15.000.

Približne 1300 migrantov priviezol popoludní k maďarsko-chorvátskym hraniciam konvoj zložený z 21 autobusov, uviedol na svojej stránke denník Večernji list. Maďarskí policajti a vojaci, rozmiestnení pri obci Beremend, ich najskôr odmietli vpustiť na druhú stranu hranice, kde hliadkovali aj dve vojenské vozidlá humvee vybavené guľometmi.

Stovky migrantov, privezených do pohraničia chorvátskymi úradmi, však napokon začali odvážať maďarské autobusy. Bezprostredne nebolo jasné, kam tieto autobusy smerovali.
Večernji list tiež informoval, že vlak s takmer tisíc utečencami sa vydal z mesta Beli Manastir k hraničnému priechod pri maďarskej obci Villány.

14:15 Medzinárodná organizácia pre migráciu konštatuje spomalenie prúdu migrantov prichádzajúcich do Európy

Od začiatku tohto roka sa na plavbu cez Stredozemné more smerom do Európy vydalo rekordných 473.887 migrantov. Informovala o tom Medzinárodná organizácia pre migráciu, podľa ktorej asi 40 percent z nich sú Sýrčania.

Táto bilancia je síce o 9000 osôb vyššia ako posledná, ale IOM napriek tomu konštatuje spomalenie prúdu migrantov prichádzajúcich do Európy. Za 12 mesiacov minulého roka IOM zaregistroval príchod 197.940 migrantov, ktorí do Európy vstúpili v Taliansku, Grécku, Španielsku a na Malte.

13:19 Chorvátsko nemôže prijať a už ani neprijme záťaž tisícov migrantov. Nemôže ich ani registrovať a ubytovať, vyhlásil chorvátsky premiér Zoran Milanovič.

Dodal, že jeho krajina bude presmerovávať ľudí smerom do Maďarska a Slovinska a ďalej do západnej Európy. Zatiaľ nie je jasné, ako toto opatrenie vyrieši situáciu, keďže Maďarsko i Slovinsko podnikajú kroky na udržanie migrantov mimo svojich území

"Už nedokážeme týchto ľudí registrovať ani ubytovať," povedal premiér na tlačovej konferencii v Záhrebe. "Dostanú stravu, vodu a zdravotnícku pomoc a potom môžu ísť ďalej. Európska únia musí vedieť, že Chorvátsko sa nestane migračným 'hotspotom'. Máme srdce, ale máme aj hlavu," dodal Milanovič.

11:10 Nemeckí tajní varujú pred náborom salafistov

Ultrakonzervatívni salafisti robia nábor medzi utečencami prichádzajúcimi do Nemecka, a to prostredníctvom ponúk pomôcť im usadiť sa v novej krajine. V rozhovore pre vydanie denníka Rheinische Post o tom informoval Hans-Georg Maassen, riaditeľ nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy, ktorý plní úlohy vnútroštátnej tajnej služby.

"Sledujeme, že salafisti vystupujú ako filantropi či aktivisti dobročinných organizácií a ponúkajú pomoc. Vyhľadávajú kontakt s utečencami, potom ich pozývajú do svojej mešity a získavajú ich pre svoju vec," spresnil Maassen. 

Mnohí prichádzajúci utečenci sa hlásia k sunnitskej vetve islamu a miestni salafisti tento fakt vnímajú ako živnú pôdu pre realizáciu svojich zámerov. 

Šéf nemeckej BfV však jednoznačne odmietol šíriace sa fámy, že extrémistická organizácia Islamský štát vysiela do Nemecka svoje teroristické komandá v prezlečení za utečencov. Spresnil, že jeho úrad, ako aj Spolková spravodajská služba tieto podozrenia prešetrovali. Nepotvrdilo sa však, že by sa zakladali na pravde. Maassen vysvetlil, že cesta, na ktorú sa vydávajú utečenci, je pre "teroristov" príliš nebezpečná, keďže im počas nej hrozí smrť alebo dolapenie.

09:40 Nemci: Kto nepomáha s utečencami, nemôže dostávať peniaze

Krajiny, ktoré nebudú vyznávať európske hodnoty ako súcit s ľuďmi a solidarita, nemôžu prijímať peniaze od Európskej únie, varoval nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.     

Zopakoval tak vyhrážku, ktorú už tento týždeň vyslovil jeho vládny kolega, minister vnútra Thomas de Maiziére. Gabriel uviedol, že kým Nemecko otvára telocvične, kasárne a domovy pre utečenecké rodiny, iné krajiny "kladú ostnaté drôty na svoje hranice a zatvárajú vstupné miesta".

Viac sa dozviete tu:

9:04 Maďarsko začalo budovať plot na hranici s Chorvátskom

Maďarsko začalo budovať plot na svojej hranici s Chorvátskom, aby zastavilo prílev migrantov, a umiestnilo na nej už stovky vojakov a policajtov. Uviedol to vo verejnoprávnom rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán.

Plot ako rýchle riešenie podľa neho dokončia na kritickom 41-kilometrovom úseku hranice, kde obe krajiny neoddeľuje rieka, do konca dnešného dňa.

9:02 Migranti po uzavretí priechodov prechádzajú srbsko-chorvátsku hranicu cez polia

Migranti naďalej prichádzali zo Srbska do Chorvátska - cez polia okolo jedného zo siedmich hraničných priechodov, ktoré Záhreb zatvoril po tom, ako do krajiny prišlo za dva dni okolo 11.000 ľudí.

Ich prúdenie cez hranicu sa nespomalilo, migranti prichádzali autobusmi do srbského pohraničného mesta Šid a prechádzali pešo po obilných poliach cez hranicu, kde sa pridali k obrovským davom, na ktoré dohliadala chorvátska polícia.

8:16 Európska komisia chce z pridelenej pomoci pre Turecko vyčleniť miliardu eur na utečencov

Európska komisia navrhla, že finančné prostriedky z rozpočtu EÚ v hodnote jednej miliardy eur, ktoré už boli vyčlenené pre Turecko ako kandidátsku krajinu, by mali byť poskytnuté Ankare s cieľom vyrovnať sa s utečeneckou krízou v krajine.

Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn v tejto súvislosti pred novinármi uviedol, že Turecko je kľúčovou krajinou pre riešenie utečeneckej krízy. Aj preto chce exekutíva EÚ poskytnúť jednu miliardu eur z finančných prostriedkov už vyčlenených pre Turecko, ktoré majú byť presmerované hlavne na zlepšenie infraštruktúry a integráciu utečencov.

8:14 EÚ prisľúbila Eritrei finančnú pomoc na riešenie príčin exodu migrantov

Európska únia prisľúbila Eritrei finančnú pomoc vo výške 200 miliónov eur na riešenie príčin exodu migrantov, z ktorých sa mnohí presunuli do krajín Európy. Uviedol to eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica.

Eritrea dostane zdroje z 1,8 miliardového stabilizačného fondu EÚ pre mimoriadne situácie. Zámerom tohto kroku má byť riešenie základných príčin ilegálnej migrácie, uviedol Mimica pre novinárov v kenskej metropole Nairobi.

"Eritrea je jedným z hlavných ohnísk migrácie. Náš postoj je pomôcť eritrejskému ľudu pomocou podporných rozpočtových programov," uviedol eurokomisár.

8:12 Švédsky premiér Löfven: Migračná kríza v Európe je krízou zodpovednosti

Je neprijateľné, aby všetku zodpovednosť za migračnú krízu v Európe niesli iba Švédsko, Nemecko, Rakúsko a ešte ďalší jeden či dva štáty. Vyhlásil to švédsky premiér Stefan Löfven, ktorý má vo Viedni rokovať na tému imigrácie s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom.

"Prikláňam sa k označeniu utečeneckej krízy ako medzinárodnej. Avšak to, čo máme v Európe, je kríza zodpovednosti," myslí si Löfven.

Švédsko podľa premiéra zaručí každému azylantovi procedúru v súlade s medzinárodným právom. "Každý, kto má pádne dôvody na azyl, môže ostať. Tí, ktorí pádne dôvody nevedia preukázať, budú poslaní humánnym spôsobom naspäť," uviedol švédsky premiér.

8:09 Politici a intelektuáli zo strednej Európy vyzvali na solidaritu s migrantmi

Okolo sto politikov a intelektuálov z krajín strednej a východnej Európy podpísalo otvorený "List strednej Európy" vyzývajúci orgány a občanov svojich krajín, ktorí sú pasívni alebo dokonca nepriateľskí k prílevu migrantov v Európe, aby prejavili solidaritu voči tejto "humanitárnej katastrofe".

"V mene našej humanity, v mene našich zásad a hodnôt, vyzývame úrady a občanov našich krajín, aby jasným spôsobom demonštrovali našu solidaritu s utečencami," uvádza sa v otvorenom liste politikov a intelektuálov.

8:05 Chorvátsko zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom

Chorvátske ministerstvo vnútra sedem z ôsmych priechodov na hraniciach so Srbskom po tom, čo do krajiny v priebehu menej než dvoch dní prišlo 11.000 migrantov. "Všetky zariadenia pripravené pre ubytovanie nelegálnych migrantov sú plné," povedal chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojić a dodal, že úrady teraz pripravujú ďalšie centrá na prijímanie migrantov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok