Kimovmu vojakovi sa podaril husársky kúsok, ušiel cez najstráženejšiu hranicu

15.6.2015 07:42

Mladý severokórejský vojak prešiel cez najviac militarizovanú hranicu sveta pri pokuse dezertovať do Južnej Kórey, informovali predstavitelia juhokórejského ministerstva obrany.

Kimovmu vojakovi sa podaril husársky kúsok, ušiel cez najstráženejšiu hranicu
Foto: SITA/AP

Neobvyklý prípad

Zo Severnej Kórey prebehne do Južnej Kórey každoročne viac než 1000 dezertérov, väčšina z nich však prechádza cez Čínu a je neobvyklé, aby prekračovali značne zamínovanú demilitarizovanú zónu medzi oboma štátmi na Kórejskom polostrove. K takémuto prípadu došlo naposledy v roku 2012.

Vojak prišiel k odľahlému juhokórejskému kontrolnému stanovišťu v strednej časti polostrova. K prestrelke ani varovaným výstrelom nedošlo, keďže jasne vyjadril želanie dezertovať, uviedol jeden z predstaviteľov ministerstva obrany. Vojaka umiestnili do väzby počas prebiehajúcich previerok.

Pribudne viac mín

Demilitarizovaná zóna, ťahajúca sa cez Kórejský polostrov, je široká štyri kilometre a zabezpečená mínami a ostnatým drôtom. Na juhokórejskej strane sa nachádzajú telefóny, aby mohli dezertéri z KĽDR privolať pomoc.

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládneho činiteľa informovala, že severokórejská armáda kladie tento rok na svojej strane hraníc míny v zrejmej snahe zabrániť dezertovaniu. Ministerstvo obrany v Soule odmietlo túto správu potvrdiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok