Na Ipli sa chystá výstavba veľkej vodnej elektrárne

4.4.2015 12:14

Na Slovensku sa chystá výstavba vodnej prečerpávacej elektrárne. Plánuje ju postaviť bratislavská spoločnosť Hyco, ktorej sa podarilo získať osvedčenie od Ministerstva hospodárstva. Bez spomínaného dokumentu sa nemôže začať výstavba energetického zdroja či infraštruktúry.

Na Ipli sa chystá výstavba veľkej vodnej elektrárne
Foto: SITA/Jozef Jarošík

Občania sú proti

Malo by ísť o prečerpávaciu vodnú elektráreň s výkonom 560 megawattov. Investor ju chce postaviť v katastrálnom území Ďubákovo a Ipeľský Potok nad vodnou nádržou Málinec. Niekde v spomínanom území chceli postaviť prečerpávaciu elektráreň Slovenské elektrárne.

Občania obce Ďubákovo, ktorá leží v poltárskom okrese, v roku 2000 adresovali slovenskému dominantnému výrobcovi elektriny list, v ktorom vyjadrili svoj odmietavý postoj k výstavbe veľkej vodnej elektrárne v ich katastrálnom území. Či ide o rovnaký, respektíve podobný projekt sa nepodarilo zistiť.

S novou elektrárňou sa už počíta

Isté  je, že s výstavbou veľkej vodnej elektrárne na rieke Ipeľ počíta aj v minulom roku schválená Energetická politika SR. Prečerpávacia vodná elektráreň Ipeľ by bola pre slovenskú energetiku podľa ministerstva hospodárstva prínosom.

Táto elektráreň by totiž s týždenným cyklom prečerpávania bola schopná presúvať víkendovú "prebytkovú" energiu z jadrových elektrární do obdobia špičkového zaťaženia v pracovných dňoch. Pritom by táto vodná elektráreň bola podľa ministerstva optimálnym vyrovnávacím prvkom nárazovej výroby veterných a fotovoltických elektrární.

Podľa starej energetickej politiky, platnej do konca vlaňajška, výstavba prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ si mala vyžiadať zhruba 900 miliónov eur a mala mať výkon 600 megawattov. Slovenské elektrárne sa k projektu výstavby prečerpávacej vodnej elektrárne oficiálne vyjadrili zhruba pred troma rokmi. Podľa ich vtedajších vyjadrení projekt nikdy nezavrhli a analyzovali ho.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok