Na ME v mixe striebro pre duo Pištej - Balážová

17.6.2013 15:06

So striebornou medailou sa vrátia domov slovenskí reprezentanti Ľubomír Pištej a Barbora Balážová z V. samostatných stolnotenisových ME v miešanej štvorhre, ktoré sa takisto ako vlani uskutočnili v rumunskom Buzau (14. - 16. 6. 2013).

Na ME v mixe striebro pre duo Pištej - Balážová
Foto: SITA

Elitná slovenská dvojica, ktorá obhajovala minuloročnú štvrťfinálovú účasť, si na turnaji v konkurencii 19 párov z 9 krajín počínala s výnimkou finále suverénne. Po šiestich víťazných dueloch našla premožiteľov až v boji o zlato.

Pištej s Balážovou sa stali bez prehry víťazmi základnej C-skupiny, pričom súperom dovolili uhrať len dva sety. Potom prešli vo štvrťfinále cez taliansku prekážku v podobe dua Alessandro Baciocchi - Giorgia Piccolinová (4:1) a v semifinále sa postarali o prekvapenie na úkor najvyššie nasadených domácich reprezentantov Andreia Filimona a Elizabety Samarovej. Slováci vyradili európskych šampiónov z ostatných dvoch rokov 4:1 na sety postúpili do finále. V ňom bojovali o titul s Čechmi Antonínom Gavlasom a Renatou Štrbíkovou, ale napokon vo vyrovnanom stretnutí ťahali za kratší koniec v pomere 1:4.

Slováci využili na úvod finále tretí setbal, v druhom dejstve sa dostali do nádejného stavu 8:8, ale koncovka patrila súperom. V treťom sete síce otočili z 2:5 na 8:6 a vyhrávali aj 9:8, no ďalšie tri loptičky získali Česi.Pištej s Balážovou ani v štvrtej časti nezužitkovali sľubne rozohranú partiu, nestačilo im vedenie 8:4 či 10:8 a prehrali 10:12. Prvá loptička piateho setu patrila slovenskej dvojici, následne však štyrikrát za sebou bodovali Gavlas so Štrbíkovou, ktorí získali rozhodujúci náskok. Reprezentanti SR znížili z 3:8 na 5:8, ale potom už neuhrali ani bod.

„Prvé pocity sú jednoznačne sklamanie, pretože si myslím, že sme mali aj na celkový triumf. Predovšetkým v treťom a štvrtom sete finále rozhodli detaily. V koncovkách sme spravili vždy jednu chybu, čo nás stálo titul. Spoločne sa v mixe dopĺňame a určite naše výsledky nie sú náhodné, čo potvrdzujeme na každom turnaji. Určite sa však nebudeme zameriavať len na mix, ale chceme zbierať medaily rok čo rok,“ uviedol pre agentúru SITA Ľ. Pištej, ktorý pred mesiacom na MS v Paríži dosiahol s Balážovou osemfinálovú účasť v miešanej štvorhre.

Jedinú medailu na podujatí tohto rangu získali v ére samostatnosti pre SR práve v mixe Jaromír Truksa s Valentinou Popovovou, ktorým zavesili na krk bronz na ME 1994 v britskom Birminghame. Pištej s Balážovou ich už prekonali. Zaujímavosťou je, že o tento úspech sa znovu pričinila aj Popovová, ktorá vedie slovenského duo v Buzau z pozície reprezentačnej trénerky.

„Je to náš historický úspech a zároveň šanca do budúcnosti, keďže na septembrovom kongrese Medzinárodného olympijského výboru sa bude rokovať aj o rozšírení disciplín a stolnotenisový mix je kandidátom na zaradenie do programu OH. Jeho výhodou je, že nepotrebuje zvýšenie počtu športovcov,“ poznamenal pre agentúru SITA predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Zdenko Kríž.

Prvé dva samostatné európske šampionáty v miešanej štvorhre sa uskutočnili v srbskej Subotici ako súčasť Serbian Open. V roku 2009 zastupovalo Slovensko v mixe kvarteto hráčov. Dvojicu Ľubomír Pištej a Eva Ódorová delilo od medaily už len jedno víťazstvo, keď prehrala vo štvrťfinále. Michal Bardoň a Martin Gumáň po boku zahraničných partneriek nepostúpili zo základnej skupiny. Titul si vybojoval srbsko-litovský pár Aleksandar Karakaševič - Ruta Paškauskieneová. V roku 2010 patrilo prvenstvo tureckému duu Bora Vang - Sirin He. Obhajcami prvenstva z predchádzajúcich dvoch ME v miešanej štvorhre v tureckom Istanbule a Buzau sú Rumuni Andrei Filimon - Elizabeta Samarová.

Z výsledkov - C-skupina:
Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Uroš Gordič, Marija Galonjová (Srb.) 3:0 (4, 7, 4)
Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Michal Obešlo, Hana Matelová (ČR) 3:1 (7, 6, -6, 5)
Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Constantin Cioti, Iulia Neculová (Rum.) 3:1 (9, 7, -8, 5)
Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Gencay Menge, Ipek Karahanová (Tur.) 3:0 (7, 3, 11)
Konečné poradie C-skupiny: 1. Pištej, Balážová (SR) 4 víťazstvá / 0 prehrier, 2. Michal Obešlo, Matelová (ČR) 3/1, 3. Cioti, Neculová (Rum.) 2/2, 4. Gordič, Galonjová (Srb.) 1/3, 5. Menge, Karahanová (Tur.) 0/4

štvrťfinále:

Andrei Filimon, Elizabeta Samarová (Rum.) - Andrej Bajbuldin, Maria Bykovová (Rus.) 4:0 (7, 2, 7,8)
Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Alessandro Baciocchi, Giorgia Piccolinová (Tal.) 4:1 (3, 7, -5, 5, 3)
Antonín Gavlas, Renata Štrbíková (ČR) - Lucian Munteanu, Cristina Hiriciová (Rum.) 4:0 (9, 9, 8, 6)
Michal Obešlo, Hana Matelová (ČR) - Hunor Szőcs, Camelia Postoacová (Rum.) 4:0 (5, 7, 5, 9)

semifinále:

Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Andrei Filimon, Elizabeta Samarová (Rum.) 4:1 (8, 3, 4, -4, 8)
Antonín Gavlas, Renata Štrbíková (ČR) - Michal Obešlo, Hana Matelová (ČR) 4.3 (9, -5, 8, 9, -10, -7, 7)

finále:

Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Antonín Gavlas, Renata Štrbíková (ČR) 1:4 (9, -9, -9, -10, -5)

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok