Najväčšie grécke politické strany sa už údajne dohodli na novej vláde

8.11.2011 06:41

Po náročných rokovaniach sa najväčšie grécke politické strany podľa správ dohodli na vytvorení novej vlády, ktorá má zachrániť krajinu pred bankrotom. Rozhovory prebiehali pozitívne, uviedol hovorca vlády v pondelok neskoro večer pre tlačovú agentúru DPA.

Najväčšie grécke politické strany sa už údajne dohodli na novej vláde
Foto:

Bližšie podrobnosti však neposkytol.
Štátna televízia NET informovala, že výsledky rozhovorov by mali oznámiť v priebehu dnešného dňa.
Po tom, ako sa celý deň ako favorit na nového premiéra spomínal bývalý viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Lukas Papadimos, priniesli grécke médiá večer správy o tom, že predsedom dočasnej vlády širokej koalície by sa mohol stať Panagiotis Rumeliotis. Doterajší stály zástupca Grécka pri Medzinárodnom menovom fonde (MMF) už údajne cestoval z Washingtonu do Atén.

Ďalšom známkou možného konca politickej krízy je večerné oznámenie kancelárie odchádzajúceho premiéra Jorgosa Papandrea o tom, že dnes na poludnie bude mimoriadne zasadať grécka vláda. Grécke médiá predpokladajú, že Papandreu na zasadnutí oficiálne odstúpi a otvorí tak cestu sformovaniu novej vlády.
Šéfovia dvoch hlavných politických strán v Grécku - stále úradujúci socialista Papandreu a predseda konzervatívnej Novej demokracie Antonis Samaras - sa v nedeľu pod tlakom európskych lídrov i domácich politikov dohodli na vytvorení prechodnej vlády, ktorá má zaistiť schválenie medzinárodného záchranného balíka pre krajinu. V pondelok následne začali s intenzívnymi rokovaniami.

Meno predpokladaného nového premiéra sa spočiatku zdalo byť jasné: mal by ním byť Papademos. Neskôr sa však objavili správy o možnom stroskotaní jeho kandidatúry na tom, že žiada rozsiahle právomoci a že odmietol vládu zloženú výlučne z expertov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok