Nazbierajte si šípky: Pripravíte z nich nielen chutný čaj a džem, ale aj likér

29.9.2023 08:00

Šípky sú plody divokej ruže a vyznačujú sa bohatým obsahom vitamínov, najmä céčka, a minerálov. Bola by škoda prejsť okolo nich v prírode bez povšimnutia.

Nazbierajte si šípky: Pripravíte z nich nielen chutný čaj a džem, ale aj likér
Foto: Freepik

Nazbierajte si na jesennej prechádzke čo najviac šípok, uvidíte, na koľko spôsobov sa dajú v kuchyni využiť. 

Zber šípok

Keďže tento krík radíme medzi voľne rastúce, nájdete ho kdekoľvek. Preto by ste si pre zber mali vyberať menej frekventované miesta, ďalej od rušných ciest. Pri zbere vyberajte len plody, ktoré nie sú nahnité a príliš mokré. Ak sa na šípky vyberiete aj nasledujúce mesiace, po prvých mrazoch, pozor, aby ste nepozberali namrznuté plody. Keď si šípky prinesiete domov, usušte ich na plechu s papierom. Správne usušené plody majú tmavočervenú farbu, povrch by mal byť tvrdý, ale po vytlačení dužina vláčna a lepkavá. Takto pripravené šípky majú množstvo využití.

Šípkový džem

Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako využiť šípky, je pripraviť z nich chutný džem. Stačí plody rozkrojiť, odstrániť semienka a variť dužinu s cukrom a trochou vody, kým sa nezjemní. Tento domáci šípkový džem môžete použiť na pečiva, do jogurtov, alebo na dochutenie palaciniek či koláčov.

Šípkový čaj

Najznámejší spôsob, ako využiť vysušené šípky, je pripraviť z nich čaj. V tomto prípade by ste nemali používať vriacu vodu, ale zalievať ich teplotou len okolo 80 stupňov. Predtým šípky podrvte a ideálne je, ak ich necháte zaliate odstáť na noc. Najlepší pomer je hrnček šípok na liter vody.

Likér zo šípok

Zrelé šípky vytlačte a vyčistite od semienok. Hrnček zmiešajte s litrom bieleho alkoholu a nechajte postáť dva týždne. Získate tak roztok, ktorý následne precedíte cez sitko alebo gázu a ešte prevaríte s cukrovou vodou. Šípkový likér nie je aperitív, ale najmä ľudová medicína počas chladných dní.

Omáčka k divine

Ak pripravujete mäso zo zveriny, výborne chutí so sladkou omáčkou zo šípok. Aj tú si môžete pripraviť zo sušených plodov. Najlepšie chutí v kombinácii so smotanou, bielym vínom a skvelú chuť omáčke okrem šípok dodá aj citrón a klinčeky. Jednoduchšia príprava bude, ak máte už pred tým zo šípok pripravený džem. Ten využijete rozhodne na viac pokrmov, ako len na omáčku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok