Lúskanie vlašských orechov: Ak nemáte luskáčik, poslúžia vám tieto triky

22.9.2023 16:00

Lúskanie vlašských orechov chce veľa trpezlivosti a ak neviete nájsť luskáčik, platí tu dupľom. Poradíte si však aj bez neho.

Lúskanie vlašských orechov: Ak nemáte luskáčik, poslúžia vám tieto triky
Foto: Freepik

Luskáčik na orechy môžete nahradiť nožom alebo využite mrazničku. 

Lúskanie nožom

Nie je to nič náročné, ale pri otváraní vlašských orechov pomocou noža by ste mali mať trochu zručnosti, aby ste sa neporanili. Nôž chyťte do dominantnej ruky, orech do druhej. Spoj v škrupine nasmerujte k sebe a strčte do nej špičku noža. Následne začnite nožom otáčať ako by to bol kľúč v zámke. Orech pri tom držte čo najpevnejšie.

Mrazenie orechov

Zamrazenie orechov teraz nie je v zmysle metódy uchovania, ale naozaj lúskania bez luskáčika. Totiž, keď dáte vlašské orechy do mrazničky, voda v nich a v škrupine zamrzne, zmení objem a škrupinka tak sama popraská. Takto vylúskané orechy sú vhodné na tepelnú úpravu, napríklad do pečenia. Ak by ste ich chceli len tak chrúmať, cítili by ste o niečo menej výraznú chuť.

Vriaca voda

Paradoxom je, že nielen zamrznutá, ale aj vriaca voda vám môže pri lúskaní pomôcť. Stačí orechy nasypať do vody, ktorá už buble varom a nechať ich v nej 10 minút. Potom odstavíte z plameňa, scedíte, necháte vyhladnúť a môžete sa pustiť do lúskania. Stačí zobrať dva orechy a ťuknúť ich spojom o seba, škrupinka sa sama rozbije. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok