Nové oblečenie nedávajte nikdy na seba: Bez prania vám hrozí takéto riziko

7.9.2023 16:00

Zvyknete všetko nové hodiť rovno do koša na bielizeň a oprať? Alebo si od radosti z nového oblečenia danú vec rovno oblečiete na seba? Ak ste druhý tím, škodíte svojmu zdraviu.

Nové oblečenie nedávajte nikdy na seba: Bez prania vám hrozí takéto riziko
Foto: Pexels

Bez toho, aby ste nové oblečenie pred nosením najskôr neoprali, riskujete niekoľko zdravotných rizík.

Umelé farbivá

Prvý dôvod, prečo sa na praní nového oblečenia zhodujú nielen imunológovia, ale aj alergológovia, je obsah umelých farbív v látkach. Mnoho z nich spôsobuje alergické reakcie a hoci opraním nezmiznú, ich dosah na citlivú pokožku je výrazne menší.

Skladovanie

Ďalším faktom, prečo by bolo lepšie, keby nové oblečenie uvidelo skôr práčku ako vás, je spôsob skladovania. Nikdy neviete, kde sa veci nachádzali a aké tam boli podmienky. Voľným okom nemusíte nič vidieť, ale predsa len, oblečenie mohlo byť v kontakte s hmyzom, s prachom sa stretlo takmer určite a opäť zrejme došlo aj do kontaktu s chemikáliami. To všetko sú faktory, prečo je lepšie nové kúsky oprať.

Baktérie

Možno si hovoríte, že by ste pri zlom skladovaní predsa na oblečení niečo videli alebo aspoň cítili. Tak si to zoberte z inej stránky. Nik nevie, koľko ľudí si v obchode konkrétny kus, ktorý ste si priniesli domov, vyskúšalo. A každý máme na koži nejaké baktérie, aj keď dodržiavame čistotu a osobnú hygienu. Pri kontakte s vašou kožou to nemusí, ale aj môže vyrobiť nejaký kožný problém. A za ten risk to nestojí. 

Témy: oblečenie
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok