Skrytý pred Ruskom, určený na bitky v Čiernom mori. Ukrajinci ukázali stroj novej éry vojny

31.7.2023 12:00

Ukrajina spustila v Čiernom mori novú éru námornej vojny, uviedol web americkej televízie CNN. Využíva na to špeciálne upravené drony. Tie sú navrhnuté tak, aby narazili do cieľa a explodovali, vysvetlil autor týchto bezpilotných strojov. Ako fungujú a čím sú výnimočné?

Skrytý pred Ruskom, určený na bitky v Čiernom mori. Ukrajinci ukázali stroj novej éry vojny
Foto: reprofoto Youtube/CNN

Prelomový projekt

Vývojár, ktorý sleduje, ako jeho "dieťa" múti vodu, hovorí, že "tieto drony sú úplne ukrajinskej výroby. Sú navrhnuté, nakreslené a testované priamo nami. Ide o vlastnú výrobu trupov, elektroniky a softvéru. Viac ako 50 percent výroby týchto zariadení sa deje tu (na Ukrajine)."

Kyjev tvrdí, že Rusi sa ešte musia prispôsobiť najnovším schopnostiam Ukrajiny. "Je pre nich veľmi ťažké dostať sa do takého malého dronu, je veľmi ťažké ho nájsť," hovorí Žralok. "Rýchlosť týchto dronov v súčasnosti prevyšuje akékoľvek námorné plavidlá v oblasti Čierneho mora," dodal.

Rýchlosť a ťažkosti s detekciou môžu do istej miery vysvetliť, ako sa drony, ktoré zaútočili na most, nepozorovane pohybovali v tme cez Čierne more ku Kerčskému mostu.

Ukrajina tiež mieri svoje nové vybavenie na ruskú Čiernomorskú flotilu, ktorá preplávala okolo jej pobrežia a stala sa terčom mnohých krutých sálv raketových útokov. Predtým, ako nedávny útok poškodil kľúčovú časť ruskej infraštruktúry, ďalšie pokusy o údery už Rusov upozornili, že sa niečo deje.

Útok na vlajkovú loď

V októbri minulého roka boli námorné drony zodpovedné za útok na Admirála Makarova, vlajkovú loď rusakej flotily, ktorá kotvila v prístave v Sevastopole. Ukrajinské obranné zdroje pre CNN uviedli, že útoky vykonala Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). 

O škodách spôsobených na plavidle nebol nikdy zverejnený žiaden skutočný dôkaz, keďže neskôr sa znova plavilo bez väčších poškodení. Ale skutočnosť, že sa Ukrajincom podarilo dostať ho na dostrel, umocňuje ich úspech. Admirála Makarova vyslala Moskva na vlny ako vlajkovú loď po tom, čo ukrajinské sily v apríli 2022 potopili slávny krížnik Moskva.

Žralok vysvetlil, že "drony sú navrhnuté tak, aby ničili lode a flotilu... teda také plavidlá, ktoré sa celkom úspešne používajú, čo straší Rusov." Škody, ktoré utrpela loď Admirál Makarov, sú neznáme, ale Kyjev útokom dosiahol svoj zámer.

Povedal, že vďaka akciám dronov sú mestá ako Odesa "bezpečnejšie“. Ich úspechy a schopnosti Žraloka motivovali a dodali mu určitú odvahu. "Myslím si, že potrvá päť až desať rokov alebo viac, kým (Rusi) dokážu účinne čeliť tomuto typu vybavenia,“ hovorí. "Ich vybavenie je z 20. storočia, naše je z 21. storočia. Je medzi nami rozdiel 100 rokov," dodal pre CNN.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok